Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Jak dla mnie nie ma lepszego farszu na pierogi
Pierogi są dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak zrobić wyborny farsz do pierogów z mięsem? Warto dodać do niego apetyczne warzywo, które podkręci smak pierogów. Lepszych w życiu nie jadłeś, dlatego wypróbuj ten przepis.
Pierogi z wyjątkowym farszem
Pierogi są jedną z najbardziej lubianych potraw w naszym kraju. Ruskie albo ze słodkim twarogiem, kapustą i grzybami, czy pierogi z mięsem. Wybór jest naprawdę duży i każdy znajdzie coś dla siebie. Wiele osób zajada się pierogami z mięsem. Też je uwielbiam. Jak zrobić farsz do pierogów z mięsem?
Oczywiście podstawą jest tu mięso. Farsz robię z mielonego, dodaję cebulę, czosnek, ale stawiam też na jeszcze jeden produkt. To właśnie on najlepiej podkręca smak farszu do pierogów z mięsem. Mowa o ogórkach kiszonych, które cudownie podkręcają smak. Poniżej znajdziesz przepis na pierogi z mięsem.
Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystkoJak zrobić pierogi z mięsem?
Składniki na farsz do pierogów z mięsem:
- ¼ kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto do pierogów:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki gorącej wody
- sól
Zacznij od przygotowania farszu do pierogów z mięsem. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je na oleju. Dołóż mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, potem zostaw do ostygnięcia. Masę zblenduj i dodaj do niej starte ogórki kiszone. Pamiętaj, żeby odcisnąć z nich wcześniej nadmiar wody.
Masę dokładnie wymieszaj. Teraz zajmij się ciastem. Połącz mąkę z gorącą wodą i solą. Ciasto wyrabiaj, by było elastyczne. Uformuj kulkę i przykryj ją na chwilę gorącym głębokim talerzem. Ten zabieg sprawi, że ciasto będzie się później lepiej wałkowało. Gdy talerz już ostygnie, to ciasto podziel na części i wałkuj na cienkie placki.
Pierogi z mięsnym farszem pełnym smaku
Teraz z ciasta wykrawaj koła przy pomocy szklanki. Na każdą porcję nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Ulepione pierogi gotuj w gorącej wodzie kilka minut od ich wypłynięcia. Od czasu do czasu mieszaj. Pierogi z mięsem możesz podawać z podsmażoną cebulką.
Tak przyrządzone pierogi z mięsem są wyjątkowo smaczne. Farsz stał się już hitem u mnie w domu. Rodzina zajada się tym daniem, a ja często robię pierogi z tym pysznym, mięsnym farszem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gołąbki z delikatnym farszem. Podawaliśmy przepis na urocze i pyszne ciasteczka misie na Dzień Dziecka.