Co się dzieje z organizmem, gdy jemy borówkę amerykańską? Mało kto ma świadomość
Borówka amerykańska jest obecnie dostępna w niemal każdym sklepie spożywczym. Popularny owoc zaskakuje swoimi właściwościami. Jest źródłem witamin i cennych składników odżywczych. Koniecznie włącz go do swojej diety.
Borówka amerykańska - smaczna i zdrowa
Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce jest uprawiana głównie na plantacjach. Sezon na ten owoc trwa od połowy lipca do września. Od kilku lat cieszy się ogromną popularnością.
Jest źródłem cennych witamin - A, E, K i z grupy B oraz składników odżywczych takich jak: cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń i kwas foliowy. Co się dzieje z naszym organizmem, gdy po nią sięgamy? Mało kto ma świadomość, a szkoda!
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji
Zalety borówki amerykańskiej
Chociaż borówka amerykańska wydaje się być niepozornym owocem, to jej właściwości robią ogromne wrażenie. Dzięki zawartości błonnika oraz fitoestrogenów regularne spożywanie jej może obniżyć poziom cholesterolu i spowolnić zmiany miażdżycowe w organizmie. Udowodniono również, że owoce pozytywnie wpływają na pamięć i pozwalają dłużej utrzymać sprawność naszego umysłu.
Owoc powinien znaleźć się w diecie każdego emeryta, ponieważ obniża on ciśnienie i spowalnia starzenie się organizmu. A wszystko za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantom, które chronią przed stresem oksydacyjnym.
Borówka amerykańska korzystnie wpływa również na narząd wzroku, nerki oraz wątrobę. Jej regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć również na naszą urodę, gdyż zawiera w sobie flawonoidy, które pozytywnie wpływają na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jak wykorzystać ją w kuchni?
Jak wykorzystać w kuchni borówkę amerykańską?
Zazwyczaj jadamy ją na surowo lub jako składnik sałatki owocowej. Borówka amerykańska jest też popularnym dodatkiem do uwielbianych deserów m.in. lodów i gofrów. Wspaniale pasuje także do pierogów (w zastępstwie jagód leśnych), ciast i koktajli. Z powodzeniem zrobimy z niej również przetwory m.in. dżem, chutney oraz sok.