Latem robię zupę z uwielbianego warzywa. Jest idealna na upał
Zupa z cukinii jest idealnym wyborem na lato. Lekka, smaczna, sycąca, doskonale smakuje z dodatkiem domowych grzanek z masłem czosnkowym. To propozycja zarówno na leniwy letni obiad, jak i na imprezę w gronie rodziny i znajomych.
Zupa z cukinii- królowa lata
Lato jest wspaniałym okresem w kuchni. Mnogość owoców i warzyw sprzyja kulinarnym eksperymentom. Aktualnie trwa m.n. sezon na cukinię. Ilość pomysłów na wykorzystanie tego warzywa jest ogromna. Poczynając od dań obiadowych po desery.
Wspaniałym pomysłem na upalny dzień jest lekka i orzeźwiająca zupa z cukinii. Poniżej zdradzamy jak ją zrobić.
Wlewam do rosołu zamiast maggi. Jest pyszny i niesamowicie aromatycznyJak zrobić zupę z cukinii?
Lista składników na zupę z cukinii:
- 30 g cebuli
- 700 g cukinii
- 500 g wody
- opcjonalnie szczypta papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- 80 g serka śmietankowego
- 10 g masła
Dodatkowo:
- potrzebny będzie blender
Pyszna i zdrowa zupa z cukinii
Pokrój cebulę na piórka a cukinię na plastry, przełóż na patelnię lub do garnka i dodaj masło. Warzywa dusimy do miękkości. Następnie zalewamy je wodą i dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do niej serek śmietankowy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Następnie zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, bierzemy blender i miksujemy danie w jednolitą masę. Potrawa doskonale smakuje z dodatkiem grzanek z masłem czosnkowym lub domowym pieczywem. Smacznego!