Wyrazisty rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy
Rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy doskonale rozgrzewa w chłodne wieczory. Klasyczna zupa dzięki dodatkowi dwóch, charakterystycznych dla kuchni azjatyckich przypraw nabiera wyjątkowego aromatu. Zaopatrzcie się w nie przy najbliższej okazji i przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje rosół w tej odsłonie.
Sposobów na rosół jest tyle, ilu znajdzie się kucharzy. Jedni przygotowują go z dodatkiem wołowiny , inni wybierają równie pyszną wersję bezmięsną . Imbir i kurkuma zamienią tę zupę w bogatą i przyjemnie dogrzewającą kompozycję, pozwalającą w przyjemny sposób wzmocnić odporność. Dajcie się skusić, a zakochacie się w tym smaku.
Przepis na rozgrzewający rosół z kurkumą i imbirem
Składniki:
-
4 litry wody
-
300 g mięsa wołowego z kością
-
1 średnie skrzydełko z indyka
-
1 nieduża marchewka
-
1/2 średniego korzenia pietruszki
-
mały kawałek selera
-
1 niewielki por
-
1 średnia cebula
-
po 5 plasterków imbiru i kurkumy
-
po 2 gałązki natki lubczyku i pietruszki
-
sól, pieprz i pieprz cayenne w ilości do smaku
-
natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Mięso zalewamy zimną wodą i podgrzewamy. Kiedy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogniem i zbieramy szumy z powierzchni przy pomocy łyżki cedzakowej.
Po godzinie wrzucamy opaloną nad palnikiem cebulę oraz obrane i umyte warzywa. Dodajemy również wszystkie przyprawy, a następnie gotujemy zupę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny .
Po zakończeniu gotowania wyjmujemy warzywa i mięso. Rosół przelewamy przez sitko. Doprawiamy go solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z ugotowanym makaronem jajecznym, posypany natką pietruszki.
Jeśli lubimy, możemy dodać kawałki mięsa i pokrojoną marchewkę. Składniki te warto też zachować do przyrządzenia pasztetu lub pasty kanapkowej .
Źródło: canva/hanieriani
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram