Smakosze.pl Przepisy Wyśmienite faworki bez masła, śmietany i jajek
canva/czarny_bez

Wyśmienite faworki bez masła, śmietany i jajek

22 lutego 2022

Pyszne faworki przyrządzane bez masła, śmietany i jajek? To możliwe. W pełni roślinny przepis na ten specjał z pewnością ucieszy osoby, które nie chcą lub nie mogą sięgać po nabiał. Sprawdźcie sami, jak prosta jest ta receptura.

Zdrowsza wersja słodyczy pozwoli cieszyć się Tłustym Czwartkiem bez wyrzutów sumienia. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić pieczone pączki czy faworki bez smażenia . Tym razem na tapet bierzemy chrust przygotowywany bez nabiału. Tak lekkich faworków jeszcze nie jedliście.

Przepis na pyszne wegańskie faworki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej + do posypania blatu

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • pół szklanki ciepłej wody

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przesianą przez sito mąkę łączymy z olejem w dużej misce. Dodajemy wodę oraz sól, a następnie starannie zagniatamy ciasto. Po 5-7 minutach powinno stać się sprężyste. Jeśli takie nie będzie, dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Gotową masę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na części – smażenie będzie się odbywać partiami, więc oczekujące porcje warto trzymać z dala od dostępu powietrza, by nie obeschły.

Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek na obsypanym mąką blacie. Wycinamy z niego wąskie paski, a na środku każdego z nich robimy dziurkę. Przekładamy przez nią jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki możemy smażyć.

W szerokim garnku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciastka smażymy z obu stron na złoto. Rumiane ciastka studzimy na ręczniku papierowym lu bibule, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Lekki wegański chrust zachwyci każdego
Lekki wegański chrust zachwyci każdego

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy