Smakosze.pl Przepisy Wystarczy, że dodasz do kapusty mielone mięso. Medal dla tego, kto wpadł na ten przepis
Fot. YouTube/Lidia Kocht

Wystarczy, że dodasz do kapusty mielone mięso. Medal dla tego, kto wpadł na ten przepis

19 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Koniecznie poznaj ten przepis i przygotuj znakomitą zapiekankę. Składniki, z jakich ją przygotujesz, będą sporym zaskoczeniem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować to danie.

Kapusta nie tylko na surówkę

Zapiekanki uwielbiają wszyscy. Cenimy nie tylko ich smak, ale też to, że takie danie można przygotować na wiele sposobów. Tę z przepisu śmiało możesz podać na lekki obiad, a na pewno zachwyci domowników.

Za jej smak odpowiada między innymi… kapusta. Składnik zaskakujący, ale w takim wydaniu jest naprawdę fantastyczny. Wypróbuj poniższy przepis , a będziesz wracać do niego bardzo często. Uważaj, bo smak uzależnia i rodzina poprosi o niejedną dokładkę.

skąłdniki zapiekanka.jpg
Fot. YouTube/Lidia Kocht
Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa

Mięso mielone i kapusta to podstawa

Głównymi składnikami zapiekanki jest kapusta oraz mielone mięso. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki. Dopiero łącząc je wszystkie, stworzysz wyśmienita zapiekanie. O tym, czego potrzebujesz, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać.

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • olej
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka na obiad - przepis

Kapustę obierz z pierwszych liści. Następnie ją umyj i drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa wsyp do głębokiej miski.

Wbij jajka i dokładnie wymieszaj całość. Następnie dodaj mielone mięso oraz bułkę tartą. Całość przypraw pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem. Ponownie wymieszaj całość, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go odrobioną oleju. Wyłóż na nią składniki i równomiernie rozprowadź. Blachę włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Następnie wyciągnij ją, a wierzch zapiekanki posyp startym serem i ponownie zapiekaj ją przez 15 minut . Gotową krój na kawałki i podawaj na obiad. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Lidia Kocht , który znajdziesz na YouTubie.

Sprawdź także, jakie ciasto przygotować na deser oraz zobacz, co dodawać do rosołu .

ser.jpg
Fot. YouTube/Lidia Kocht
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"
To ciasto wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy