Wystarczy, że wsypię mąkę do wrzątku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Wiele jadanych na co dzień na świecie odmian pieczywa to szybkie, proste w przygotowaniu placki. Oto jeden z przepisów na tego typu pieczywo, które świetnie sprawdzi się na śniadanie z dowolnymi dodatkami. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i wymaga wyłącznie patelni. Czytaj dalej, a sama się przekonasz.
Szybkie placki na śniadanie
Metoda przygotowania chleba, którą tu stosujemy, może z początku zadziwiać. Przywykliśmy, że do ciasta chlebowego używa się letniej wody. To dlatego, że w niej najlepiej czują się drożdże.
To jednak ciasto bez drożdży . Co więcej – bez żadnego składnika, który pozwala mu wyrosnąć. Za to dzięki temu, że pieczemy je na patelni , dobrze się napowietrza i wyrasta na lekki, cienki chlebek.
Chleb z patelni
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate.Polska, gdzie taki chleb zaprezentowany jest w towarzystwie sosu tzatziki, czyli czosnkowego jogurtu ze startym ogórkiem. Polecamy też inne kombinacje, jak na przykład pastę jajeczną.
Składniki:
- 500 ml wody
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pieczemy placki śniadaniowe
Na głębokiej patelni zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Mieszamy i doprowadzamy ponownie do wrzenia , a następnie wsypujemy na patelnię mąkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do miseczki, ugniatamy, aż będzie jednolite i odstawiamy do odpoczynku na 15 minut . Po tym czasie dzielimy je na połowy, posypujemy mąką, formujemy małe bochenki i znów odstawiamy do odpoczynku. Następnie dzielimy każdy bochenek na cztery części.
Znów pozwalamy im kilka minut odpocząć, a następnie rozwałkowujemy na placki grubości 3-4 mm . Aby były bardziej foremne, możemy wyciąć je np. miseczką. Placki pieczemy na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się na nich charakterystyczne rumiane plamy.
Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i wegetariański fit krupnik Anny Lewandowskiej .