Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten omlet smażę zawsze, gdy mam mało czasu. Smakiem bije na głowę jajecznicę i kanapki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.04.2024 19:34

Ten omlet smażę zawsze, gdy mam mało czasu. Smakiem bije na głowę jajecznicę i kanapki

omlet z brzoskwiniami
Fot. YouTube/Annie Ka

Zapomnij o jajecznicy i kanapkach na śniadanie. Od teraz będziesz robiła tylko omlety z tego przepisu. Są doskonałe w smaku, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne. Domowi smakosze również będą zadowoleni i poproszą o dokładkę. 

Szybki omlet na śniadanie

Jak wiadomo śniadanie to podstawa każdego dnia. Ten pierwszy posiłek dostarcza energię na pierwszą połowę dnia i co najważniejsze ułatwia funkcjonowanie. Ja przez długi czas pomijałem go często z braku czasu.

Na szczęście trafiłem na ten fantastyczny przepis na omlet. Robi się go błyskawicznie i dzięki temu nigdy nie spóźniam się do pracy. Co najważniejsze pierwszy posiłek ułatwia funkcjonowanie. Zresztą poznaj przepis i przekonaj się sama.

ciasto na omlet.jpg
Fot. YouTube/Annie Ka
Zrobiłem te kanapki na próbę i teraz wracam do nich non stop. Są 100 razy lepsze, niż tosty francuskie

Nie tylko jajka

Podstawowym składnikiem tego omletu są oczywiście jajka. Jednak to nie od nich zależy doskonały smak tego śniadania. Aby danie naprawdę smakowało będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Żadnego nie pomijaj, bo wszystkie są tak samo potrzebne.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier waniliowy
  • sól

Przepis na omlet

Do miski wbij żółtka oraz wsyp cukier. Za pomocą trzepaczki utrzyj składniki. Wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej mleko. Wymieszaj. Białka ubij na piankę i dodaj ją do miski. Ponownie wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej olej i nałóż ciasto na omlet. Smaż z dwóch stoi, do momentu zarumienienia na złoty kolor. 

Brzoskwinie z odrobiną soku przełóż do garnka i wsyp cukier waniliowy. Gotuj na średnim ogniu do momentu zgęstnienia. Nie zapomnij, aby cały czas mieszać. Omlety podawaj z ugotowanymi brzoskwiniami i śniadanie gotowe.  

Sprawdź co powstaje z połączenia mleka z limonką. Skosztuj także tej wybitnej pasty na kanapki.

smażenie omleta.jpg
Fot. YouTube/Annie Ka