Smakosze.pl Dieta Wzmacnia odporność i zbija cholesterol. Polacy wciąż nie doceniają oleju z superowocu
fot. Canva

Wzmacnia odporność i zbija cholesterol. Polacy wciąż nie doceniają oleju z superowocu

19 listopada 2024

Jadanie przetworów z rokitnika to w Polsce nie pierwszyzna. Jednak najmniej chyba znanym jest olej wyciskany z tych owoców. Dlaczego warto go stosować?

Olej z rokitnika

Rokitnik , małe, żółte owocki z dość dużymi pestkami rosną w dużych częściach Europy i Azji, a w Polsce najczęściej wzdłuż nadmorskiego pasa. Nie są dla nas niczym nieznanym. Do kultowych przetworów należy nalewka , która przejmuje od nich kwaśno-owocowy posmak .

Z rokitnika jadamy też dżemy i pijemy soki . Można nawet dodawać do potraw pestki tego owocu . Można jednak wycisnąć z nich także olej, który przejmuje niezwykłe właściwości rokitnika.

napój z rokitnika
fot. Canva
Moja sałatka śledziowa to hit każdego spotkania. Nie wyobrażam sobie nie podać jej na święta

Zdrowy rokitnik

Czy warto? Jak najbardziej. Choć pojęcie superfood , a nawet superowoców, bywa nadużywane, rokitnik z pewnością zasługuje na to miano. Wiedzieli o tym już starożytni. Podobno sam Aleksander Wielki przekonał się o zdrowotnych właściwościach rośliny, kiedy odkrył, że jedzące jej liście konie szybciej wracają do formy po bojowych urazach.

Rzeczywiście, właściwości rokitnika są niezmierzone. Samej tylko witaminy C ma dziesięć razy więcej niż cytryna. Jest też bogaty w karotenoidy, które pobudzają organizm do wytwarzania własnej witaminy A . Jego witaminowe bogactwo sponsorują też literki B, E i K . Organizm dostanie z niego także żelazo, magnez czy potas.

Zalety oleju z rokitnika

Jeszcze ciekawsze jest jednak, że zarówno z owoców , jak i z pestek rokitnika, tłoczyć można bardzo zdrowy olej bogaty w rewelacyjnie zdrowe kwasy tłuszczowe. Jego składniki wspomagają regenerację wątroby i jej funkcjonowanie. Są też świetne dla układu sercowo-naczyniowego , działając przeciwzakrzepowo i regulując poziom cholesterolu . Łagodzą też stany zapalne, poprawiają odporność, a niektóre badania wskazują także na działanie przeciwnowotworowe.

Olej z rokitnika można przyjmować jak syrop, czyli pić dziennie kilka kropel, a nawet łyżeczkę. Może jednak okazać się świetnym dodatkiem do potraw . Warto wypróbować jego głęboki, niemal orzechowy smak. Świetnie może komponować się w niektórych zimowych sałatkach.

Wypróbuj też przepis na barszcz czerwony według Roberta Makłowicza i poznaj najzdrowszy z orzechów .

owoce rokitnika

Żadna wieprzowina, czy wołowina. Najlepszy gulasz zrobisz z innego mięsa
Makłowicz robi barszcz czerwony inaczej niż wszyscy. Nie każdy by się na to zdecydował
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy