Wzmacnia odporność i zbija cholesterol. Polacy wciąż nie doceniają oleju z superowocu
Jadanie przetworów z rokitnika to w Polsce nie pierwszyzna. Jednak najmniej chyba znanym jest olej wyciskany z tych owoców. Dlaczego warto go stosować?
Olej z rokitnika
Rokitnik , małe, żółte owocki z dość dużymi pestkami rosną w dużych częściach Europy i Azji, a w Polsce najczęściej wzdłuż nadmorskiego pasa. Nie są dla nas niczym nieznanym. Do kultowych przetworów należy nalewka , która przejmuje od nich kwaśno-owocowy posmak .
Z rokitnika jadamy też dżemy i pijemy soki . Można nawet dodawać do potraw pestki tego owocu . Można jednak wycisnąć z nich także olej, który przejmuje niezwykłe właściwości rokitnika.
Zdrowy rokitnik
Czy warto? Jak najbardziej. Choć pojęcie superfood , a nawet superowoców, bywa nadużywane, rokitnik z pewnością zasługuje na to miano. Wiedzieli o tym już starożytni. Podobno sam Aleksander Wielki przekonał się o zdrowotnych właściwościach rośliny, kiedy odkrył, że jedzące jej liście konie szybciej wracają do formy po bojowych urazach.
Rzeczywiście, właściwości rokitnika są niezmierzone. Samej tylko witaminy C ma dziesięć razy więcej niż cytryna. Jest też bogaty w karotenoidy, które pobudzają organizm do wytwarzania własnej witaminy A . Jego witaminowe bogactwo sponsorują też literki B, E i K . Organizm dostanie z niego także żelazo, magnez czy potas.
Zalety oleju z rokitnika
Jeszcze ciekawsze jest jednak, że zarówno z owoców , jak i z pestek rokitnika, tłoczyć można bardzo zdrowy olej bogaty w rewelacyjnie zdrowe kwasy tłuszczowe. Jego składniki wspomagają regenerację wątroby i jej funkcjonowanie. Są też świetne dla układu sercowo-naczyniowego , działając przeciwzakrzepowo i regulując poziom cholesterolu . Łagodzą też stany zapalne, poprawiają odporność, a niektóre badania wskazują także na działanie przeciwnowotworowe.
Olej z rokitnika można przyjmować jak syrop, czyli pić dziennie kilka kropel, a nawet łyżeczkę. Może jednak okazać się świetnym dodatkiem do potraw . Warto wypróbować jego głęboki, niemal orzechowy smak. Świetnie może komponować się w niektórych zimowych sałatkach.
Wypróbuj też przepis na barszcz czerwony według Roberta Makłowicza i poznaj najzdrowszy z orzechów .