Moja sałatka śledziowa to hit każdego spotkania. Nie wyobrażam sobie nie podać jej na święta
Co jest najlepsze w przyjmowaniu gości? Moment, kiedy chwalą podany poczęstunek. Od kiedy podaję moją niebanalną sałatkę śledziową, komplementom przy stole nie ma końca. W takiej uroczystej formie będzie idealna na święta.
Najlepsza sałatka wigilijna
Sałatka śledziowa to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. Nic nie szkodzi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić ją w innej formie, niż klasyczna. Przedstawiona w poniższym przepisie sałatka śledziowa nie ma sobie równych. Dla wielu osób, które jej próbowały jest lepsza niż ryba po grecku i inne sałatki wigilijne.
Tajemnicą mojej sałatki wigilijnej ze śledziami jest ułożenie jej na krakersach. Słone ciasteczka doskonale komponują się z rybą. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko przepis, ale też niezbędne do jego przygotowania składniki. Nieprędko zrobisz sałatkę śledziową inaczej.
W tatrzańskiej restauracji podano gulasz z niedźwiedzia. Oburzeni ludzie żądają wyjaśnieńZ czego składa się sałatka wigilijna?
Poniżej znajdziesz składniki śledziowej sałatki wigilijnej. Wymieszaj je i stwórz z niej warstwy z użyciem krakersów. Podobną sałatkę znajdziesz na kanale Swojskie jedzonko w serwisie YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia ilustrujące przepis.
Składniki:
- 6 filetów śledzi
- 36 krakersów
- 450 g pieczarek
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 250 g żółtego sera w kostce
- 1 pęczek szczypioru
- 4-5 łyżek majonezu
- olej
- pieprz
- sól
Sałatka śledziowa – przepis
Przygotowanie sałatki rozpocznij od obrania i pokrojenia pieczarek w drobną kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia przypraw grzyby pieprzem, solą i wymieszaj. Odstaw na bok.
Jajka drobno pokrój i wsyp do miski. Dodaj drobno posiekany szczypior oraz pokrojone w kostkę śledzie. Do miski dołóż dwie łyżki majonezu, a całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj składniki.
Na desce rozłóż 12 krakersów w rzędach 3x4. Wyłóż na nich większą ilość sałatki. Przykryj je kolejną warstwą krakersów.
Ser zetrzyj na małych oczkach tarki i wsyp go do miski. Dodaj pieczarki oraz kolejne 2-3 łyżki majonezu. Wymieszaj składniki i wyłóż je na krakersach.
Pieczarki przykryj ostatnią warstwą krakersów. Na wierzchu rozłóż resztę masy śledziowej. Całość odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły. Po tym czasie gotowa jest do podania.
Sprawdź także przepis na wigilijne pierogi oraz dowiedz się, co wywołało szok w tatrzańskiej restauracji.