Smakosze.pl Przepisy Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio

6 listopada 2024

Sposób na naprawdę wilgotne ciasto? Dodać do niego twaróg. Z tym prostym i ekspresowym przepisem łatwo osiągnąć naprawdę pyszny deser.

Wilgotne ciasto

Kiedy mówimy „twaróg”, automatycznie myślimy o serniku . A jest przecież jeszcze jedna możliwość. W tym przepisie ser zmiksowany jest razem z ciastem.

Twaróg współpracuje świetnie z proszkiem do pieczenia. Pomaga babce wyrosnąć. Dzięki temu nasz deser zachowuje niezwykłą puszystość i nabiera pysznego, śmietankowego smaku.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Zalewają wodą i piją w Sardynii. Ludzie żyją tam po 100 lat

Szybkie ciasto

Ilustracje do przepisu na tę babkę twarogową pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka dodaje tam do ciasta skórkę cytrynową . Świetnie sprawdzi się też skórka pomarańczowa czy aromat waniliowy. Z soku z owoców cytrusowych można zaś przygotować doskonały lukier do polania babki twarogowej.

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • Skórka cytrynowa lub pomarańczowa

Babka twarogowa

W mikserze ucieramy masło, partiami dodając cukier. Kiedy połączą się w jednolitą masę, dodajemy jajka i miksujemy . Nie przestając mieszać, dodajemy po kawałku zmielony twaróg, a następnie skórkę z cytryny bądź aromat.

Do ciasta dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Powoli mieszamy łopatką, aż całość połączy się w jednolite ciasto. Powinno być ono dość gęste.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Gotowa babka twarogowa będzie sucha w środku, co sprawdzamy patyczkiem, a na wierzchu – rumiana. Można udekorować ją lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z klopsikami według Heni i nietypową zupę ogórkową .

ciasto w keksówce
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Biedronka znowu zaskakuje, rozdaje masło za darmo. Co za oferta
Leciutki galaretkowiec z 3 składników. Najlepsze ciasto bez pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy