Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio
Sposób na naprawdę wilgotne ciasto? Dodać do niego twaróg. Z tym prostym i ekspresowym przepisem łatwo osiągnąć naprawdę pyszny deser.
Wilgotne ciasto
Kiedy mówimy „twaróg”, automatycznie myślimy o serniku . A jest przecież jeszcze jedna możliwość. W tym przepisie ser zmiksowany jest razem z ciastem.
Twaróg współpracuje świetnie z proszkiem do pieczenia. Pomaga babce wyrosnąć. Dzięki temu nasz deser zachowuje niezwykłą puszystość i nabiera pysznego, śmietankowego smaku.
Szybkie ciasto
Ilustracje do przepisu na tę babkę twarogową pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka dodaje tam do ciasta skórkę cytrynową . Świetnie sprawdzi się też skórka pomarańczowa czy aromat waniliowy. Z soku z owoców cytrusowych można zaś przygotować doskonały lukier do polania babki twarogowej.
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Babka twarogowa
W mikserze ucieramy masło, partiami dodając cukier. Kiedy połączą się w jednolitą masę, dodajemy jajka i miksujemy . Nie przestając mieszać, dodajemy po kawałku zmielony twaróg, a następnie skórkę z cytryny bądź aromat.
Do ciasta dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Powoli mieszamy łopatką, aż całość połączy się w jednolite ciasto. Powinno być ono dość gęste.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Gotowa babka twarogowa będzie sucha w środku, co sprawdzamy patyczkiem, a na wierzchu – rumiana. Można udekorować ją lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z klopsikami według Heni i nietypową zupę ogórkową .