Z cienko krojonych ziemniaków robię własne chipsy. Nawet z piekarnika są obłędnie chrupiące dzięki 1 sztuczce
Nic nie zrówna się ze smakiem domowych chipsów. Zrób je według tego przepisu, a już nigdy nawet nie zerkniesz na te sklepowe. Są pyszne i znacznie zdrowsze. To proste wystarczy obrać ziemniaki, upiec w piekarniku i szybka przekąska gotowa.
Nic nie pobije chipsów z ziemniaków
Każdy z nas kocha słoną przekąskę, jaką są chipsy z ziemniaków. Ciężko wyobrazić sobie bez nich spotkanie w gronie przyjaciół, a jeszcze trudniej wieczór bez dobrego filmu i chipsów. To połączenie stanowi gwarancję dobrze spędzonego czasu.
Ziemniaki na chipsy namocz w zimnej wodzie. Pozbędziesz się w ten sposób skrobi, która przeszkadza uzyskaniu chrupkości. Potem jeszcze kilka kroków i domowe chips gotowe. Zrób je z przepisu poniżej i zachwyć nimi wszystkich.
Co jeszcze oprócz ziemniaków?
Przepis na domowe chipsy nie wymaga wielu składników. Wystarczą dobrej jakości ziemniaki oraz przyprawy, które znajdziesz w liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Lech Cieslinski, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 50 ml oleju
- kilka kostek lodu
- 5 g mielonej słodkiej papryki
- 5 g mielonej papryki wędzonej
- 2 g papryczki chili
- sól
Przepis na domowe chipsy
Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Ziemniaki pokrój na cienkie plastry . Użyj do tego obieraczki, dzięki nie plastry będą bardzo cienkie. Do miski wlej wodę i dodaj lód. Włóż do niej pokrojone ziemniaki. Umożliwi to wyciągnięcie skrobi z ziemniaków . Zostaw je na 30 minut.
Po tym czasie odcedź je, opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego . Do miski przełóż plastry ziemniaków. Wlej olej i natrzyj każdy plaster . Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ziemniaki.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni . Chipsy piecz przez 5 minut . Następnie przełóż je do wystygnięcia i wysuszenia. Następnie przełóż je do miski.
W mniejszej misce wymieszaj wszystkie przyprawy. Przesyp je do upieczonych Piastów i wymieszaj . Chipsy ponownie umieść w piekarniku i piecz przez kolejne 5 minut . Domowe chipsy przestudź i gotowe. Włącz ulubiony film i zajadaj się zdrowymi chipsami. Sprawdź, jak zrobić surówkę coleslaw po polsku oraz dowiedz się jak zrobić domową kiełbasę .