Smakosze.pl Przepisy Z cienko krojonych ziemniaków robię własne chipsy. Nawet z piekarnika są obłędnie chrupiące dzięki 1 sztuczce
YouTube/@Lech Cieslinski

Z cienko krojonych ziemniaków robię własne chipsy. Nawet z piekarnika są obłędnie chrupiące dzięki 1 sztuczce

12 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nic nie zrówna się ze smakiem domowych chipsów. Zrób je według tego przepisu, a już nigdy nawet nie zerkniesz na te sklepowe. Są pyszne i znacznie zdrowsze. To proste wystarczy obrać ziemniaki, upiec w piekarniku i szybka przekąska gotowa.

Nic nie pobije chipsów z ziemniaków

Każdy z nas kocha słoną przekąskę, jaką są chipsy z ziemniaków. Ciężko wyobrazić sobie bez nich spotkanie w gronie przyjaciół, a jeszcze trudniej wieczór bez dobrego filmu i chipsów. To połączenie stanowi gwarancję dobrze spędzonego czasu.

Ziemniaki na chipsy namocz w zimnej wodzie. Pozbędziesz się w ten sposób skrobi, która przeszkadza uzyskaniu chrupkości. Potem jeszcze kilka kroków i domowe chips gotowe. Zrób je z przepisu poniżej i zachwyć nimi wszystkich.

obrane zimniaki.jpg
Canva/@Langan
Moja siostra na ostatki zawsze przynosi tę sałatkę. Wygląd i smak zniewala, w końcu mam na nią przepis

Co jeszcze oprócz ziemniaków?

Przepis na domowe chipsy nie wymaga wielu składników. Wystarczą dobrej jakości ziemniaki oraz przyprawy, które znajdziesz w liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Lech Cieslinski, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 50 ml oleju
  • kilka kostek lodu
  • 5 g mielonej słodkiej papryki
  • 5 g mielonej papryki wędzonej
  • 2 g papryczki chili
  • sól

Przepis na domowe chipsy

Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Ziemniaki pokrój na cienkie plastry . Użyj do tego obieraczki, dzięki nie plastry będą bardzo cienkie.  Do miski wlej wodę i dodaj lód. Włóż do niej pokrojone ziemniaki. Umożliwi to wyciągnięcie skrobi z ziemniaków . Zostaw je na 30 minut.

Po tym czasie odcedź je, opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego .  Do miski przełóż plastry ziemniaków. Wlej olej i natrzyj każdy plaster . Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ziemniaki.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni . Chipsy piecz przez 5 minut . Następnie przełóż je do wystygnięcia i wysuszenia. Następnie przełóż je do miski.

W mniejszej misce wymieszaj wszystkie przyprawy. Przesyp je do upieczonych Piastów i wymieszaj . Chipsy ponownie umieść w piekarniku i piecz przez kolejne 5 minut . Domowe chipsy przestudź i gotowe. Włącz ulubiony film i zajadaj się zdrowymi chipsami.  Sprawdź, jak zrobić surówkę coleslaw po polsku oraz dowiedz się jak zrobić domową kiełbasę .

chipsy.jpg
YouTube/Lech Cieslinski

Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki
Na ten sernik znajdę czas nawet w środku tygodnia. Zajmuje chwilę i jest pyszny, do tego wychodzi za każdym razem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy