Smakosze.pl Przepisy Z kilku tanich produktów robię najlepszą zapiekankę. Podstawą jest składnik, na który większość by nie wpadła
youtube.com/@Pysznenastole

Z kilku tanich produktów robię najlepszą zapiekankę. Podstawą jest składnik, na który większość by nie wpadła

30 grudnia 2023

Ten prosty przepis na szybką obiadową zapiekankę pozwoli uratować wiele jedzenia, które zalega w lodówce. Jej podstawa zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię. Tym razem nie będą to ani ziemniaki, ani ryż, ani nawet makaron. Chcesz wiedzieć, co się w niej kryje? Zapraszam do dalszej lektury.

Zapiekanka na obiad

Domowe zapiekanki to niedoceniany element naszej codziennej diety . Są pyszne i sycące, a także niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie się odgrzewają, więc można przygotować więcej porcji na zapas .

Mają jeszcze jedną zaletę: można przyrządzić je właściwie z czymkolwiek. Są więc świetną propozycją na poświąteczne obiady . Wracamy wtedy do codzienności, ale czasem martwimy się tym, co zostaje w lodówce. Cóż, nie martwmy się dłużej: oto pyszna zapiekanka .

zapiekanka z papryką
youtube.com/@Pysznenastole
Wkładam wafle do wrzątku, po chwili mam pyszny deser. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

Zapiekanka na bazie chleba

Sekretem tego niecodziennego przepisu jest to, że jako podstawy zapiekanki nie używamy, jak zazwyczaj się to dzieje, makaronu ani ziemniaków . Użyjemy czegoś, co zalega u nas znacznie częściej, a mianowicie czerstwego pieczywa . Dzięki tej zapiekance możemy uratować sporo chleba nawet mieszając rodzaje. Podobny przepis przypomniał niedawno youtube'owy kanał Pyszne na stole, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje .

Składniki

  • Pieczywo (może być czerstwe) na dno brytfanny
  • Szklanka mleka
  • Masło
  • 2 cebule
  • Kilka plastrów surowego lub wędzonego boczku
  • 150 g startego żółtego sera
  • 3 jajka
  • Dowolne warzywa, np. pomidor, papryka, seler naciowy itp.
  • Pół szklanki mleka
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki

Zapiekanka na bazie chleba – przygotowanie

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem . Na dnie układamy kawałki czerstwego pieczywa. Zalewamy je mlekiem.

Cebulę kroimy w pióra. Smażymy na odrobinie masła, aż się zeszkli . Wykładamy ją jako kolejną warstwę zapiekanki.

Pokrojony w drobne paski boczek podsmażamy na patelni. Powinien ładnie się do zrumienić. Następnie studzimy go na ręczniku papierowym .

Jajka rozbijamy i mieszamy na jajeczną masę . Dodajemy do niej przestudzony boczek i przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako kolejną warstwę zapiekanki równomiernie do naczynia .

Dodajemy warstwę dość drobno pokrojonych warzyw. Posypujemy pietruszką i startym na tarce serem. . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Tutaj znajdziesz przepis na zapiekankę rodem z PRL-owskiej przyczepy . Mamy też więcej inspiracji na domowe zapiekanki .

Układanie zapiekanki
youtube.com/@Pysznenastole
Moje leniwe wychodzą obłędnie mięciutkie. Z twardymi kluskami pożegnałam się, gdy przestałam popełniać ten błąd
Rozbijam jajko i wlewam je do lejka kuchennego. Żałuję, że dopiero teraz poznałam tę sztuczkę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy