Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekanki z PRL to polski klasyk. Jeden dodatkowy składnik zmienia je w obłędnie pyszne danie
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 04.11.2023 14:43

Zapiekanki z PRL to polski klasyk. Jeden dodatkowy składnik zmienia je w obłędnie pyszne danie

Zapiekanki jak z PRL-u
Łukasz Modelski / Materiały własne

Bułka, mocno stopiony ser, pieczarki i kręta wstążka z ketchupu. Zapiekanka rodem z PRL działa nie tylko na zmysł smaku. To danie jest jak podróż do czasów dzieciństwa i młodości.

Chrupiące dzieciństwo

Zapiekanka, podobnie jak bułka z pieczarkami, to wynalazek czasów gospodarki niedoboru, kryzysowe uliczne jedzenie z PRL. Dziś należałoby patrzeć na nią jak na część polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Zapiekanki przetrwały kilka dziesięcioleci, wśród odwiedzających nasz kraj turystów mają status kultowych, a pod najsłynniejszym punktem sprzedaży tych specjałów w Polsce – okrąglakiem na krakowskim Kazimierzu – ustawiają się wielojęzyczne kolejki. 

Zamiast masy gołąbków piekę jednego wielkiego. Smakuje identycznie, a mam mniej roboty

Jeszcze lepsze zapiekanki

Jednak jak to z produktami kryzysowymi, klasyczne zapiekanki naszego dzieciństwa były dość ascetyczne i nieskomplikowane. Ser i pieczarki to połączenie znakomite, wie o tym każdy właściciel pizzerii, jednak nasza zapiekanka może być znacznie lepsza dzięki dodaniu tylko jednego, jedynego składnika

Nowy smak i aromat

Ten składnik, dodany do klasycznej receptury, niesie ze sobą nie tylko nowy smak, ale i pociągający, dymny aromat. A przede wszystkim – wydaje się stworzony do zapiekania

Przepis na ulepszone zapiekanki z PRL (20 minut)

Składniki:

  • Bagietka
  • 6-7 pieczarek
  • 300 g startego sera lub 
  • 2 garście wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • Oliwa
  • Posiekany szczypiorek
  • Ketchup lub sos chili do podania

IMG_2.jpg

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół)

Bagietkę rozkrawamy na pół w poprzek, po czym każdą z połówek na pół wzdłuż

Kroimy pieczarki na plasterki

Kroimy boczek w kostkę (chyba, że kupimy gotowy)

Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach (chyba, że kupimy gotowy)

Skrapiamy połówki bagietek oliwą

Układamy na nich pieczarki i boczek

Starannie i gęsto posypujemy serem

IMG_3.jpg

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczemy przez 10 minut do całkowitego stopienia sera

Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy

Polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem

To niezwykła, jak bardzo odrobina wędzonego boczku wzbogaca i uszlachetnia to danie.

IMG_4.jpg
 

Tagi: Ser Przepis Obiad