Wkładam wafle do wrzątku, po chwili mam pyszny deser. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Wiecie, że ze zwykłych wafli można zrobić elegancki deser? Wystarczy odrobina pracy i słodkie kąski jak z cukierni gotowe. Nikt nie uwierzy, że zrobiliście to samodzielnie w domu. Chcecie wiedzieć więcej? Zapraszam do dalszej części tekstu.
Szybki deser z wafli
„Wzbogacanie” kupnych słodyczy o dodatkowe składniki i nadawaniem im nieoczekiwanej formy to cała osobna dyscyplina sztuki kulinarnej. W tym przepisie bierzemy na warsztat zwykłe sklepowe wafelki przekładane nadzieniem. Kilka dodatków pozwala je zmienić w ciekawą i niecodzienną przekąskę. Wszyscy przetrą oczy ze zdumienia.
Ten przepis przydaje się zwłaszcza przy „recyklingu” niektórych produktów, które niepożądane zajmują miejsce w naszej lodówce czy szafce. Przetwarzając takie wafelki możemy z łatwością dać im drugie życie. Idealnie nadadzą się takie otwarte jakiś czas temu i nie pierwszej świeżości. Dodaj do nich kilka prostych składników i gotowe.
Moje leniwe wychodzą obłędnie mięciutkie. Z twardymi kluskami pożegnałam się, gdy przestałam popełniać ten błądSzybki deser ze sklepowych wafelków
Z wafelków i kilku dodatków robimy smakowitą masę. To właśnie z niej powstaje ten deser. Podobny przepis znajdziecie na youtube'owym kanale Cookrate.Polska. Stamtąd też pochodzą niektóre wykorzystane w artykule zdjęcia.
Składniki
- 150 g sklepowych wafelków nadziewanych
- 150 g twarogu sernikowego
- 150 g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- mała łyżeczka cukru waniliowego
Szybka przekąska z wafelków - przygotowanie
Wafelki wrzucamy do gorącej wody i gotujemy, aż się rozpadną. Ugotowane przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, cukier i cukier waniliowy, blendujemy i przygotowujemy masę jak na kluski. Odstawiamy na 30-40 min. do lodówki.
W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju. Uzyskaną masę dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby nieco przestygła.
Z ciasta przygotowujemy „kluseczki”, w formie kulek albo nawet kopytek. Każdą kluseczkę obtaczamy w czekoladzie i układamy na kratce, żeby polewa zastygła. Serwujemy, kiedy są już schłodzone, a polewa trzyma się na przekąskach.
Zajrzyj tutaj po więcej przepisów na świetne przekąski np. na sylwestra. O te wytrawne roladki goście dopominają się non stop.
Źródło: YouTube / Cookrate.Polska