Z liści ugotuj obiad, nasiona zaparz w herbacie. Przyspieszysz metabolizm, poczujesz ulgę
Koper włoski, zwany też fenkułem, to niezwykłe warzywo. Świetnie sprawdza się w rozmaitych potrawach, ale ma też zbawienne działanie dla naszego organizmu. Warto sięgać po niego, kiedy tylko dostępny jest w stoiskach warzywnych naszych sklepów.
Fenkuł – co to takiego
Fenkuł to roślina blisko spokrewniona z naszym ogrodowym koprem – tym, który znamy najlepiej. Trudno je jednak pomylić. Sam produkt wygląda inaczej, jest bulwiasty, z narastającymi warstwami liści przypominającymi w przekroju rdzeń liści kapusty pekińskiej. Bardzo łatwy do odróżnienia jest też smak. W warzywie tym czai się wyraźny aromat anyżkowy. A to za sprawą olejków eterycznych, które dzieli z tą rośliną.
W naturze fenkuł spotkać można w basenie Morza Śródziemnego i w Azji Środkowej. Jednak możemy niedrogo kupić go w Polsce między innymi dzięki temu, że z łatwością rosną tu jego uprawy. Co więcej, można też natknąć się na niego na rabatkach, wśród odmian są bowiem takie o niezwykle atrakcyjnych liściach.
Zdrowy koper włoski
Jednak tak naprawdę koper cenimy głównie ze względu na jego zdrowotne właściwości. Kojarzymy go z herbatkami dla dzieci. Podaje się go jako remedium na kolkę niemowlęcą. Tymczasem okazuje się, że maluchom herbatka taka nie jest zalecana. Nie wiadomo, czy są szkodliwe – nie ma jednak badań, które mówiłyby, że są bezpieczne. Ufamy więc, ale tylko tradycji. Podobnie naparów z kopru włoskiego nie powinny pić kobiety w ciąży i w okresie karmienia ze względu na jego wpływ na hormony.
Zgadza się jednak, że najważniejszą funkcją zdrowotną fenkułu jest przeciwdziałanie wzdęciom i bólom brzucha, które wynikają z przejedzenia. Dodatkowo jednak działa przeciwzapalnie i jest bogaty w witaminy i mikroelementy. W celach leczniczych najłatwiej pić go w postaci herbaty, którą parzymy na suszonych nasionach fenkułu.
Fenkuł w potrawach
Koper włoski jest jednak także niezwykle smaczny. Jego słodkawy i anyżowy posmak jest ciekawym dodatkiem do zup i dań głównych. Można poddusić go i podać np. z risotto, a także w sosie do makaronu. Znajduje jednak zastosowanie także w chutneyach i im podobnych sosach owocowych.
Pokrojony w drobne paski fenkuł świetnie sprawdza się też upieczony w brytfannie razem z rybą. Lubi go kuchnia indyjska, gdzie dodawany bywa do potraw typu curry. Warto wypróbować go zwłaszcza w zestawieniach z cięższymi daniami, których skutki jego działanie pomaga rozładować.
Wypróbuj też przepisy na kotlety z kurczaka z marchewką i naleśniki bez mleka .