Smakosze.pl Przepisy Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiary
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes

Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiary

12 listopada 2024

Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.

Duszone pieczarki

Pieczarki nie są może najwyżej cenionymi grzybami świata. A jednak ich łagodny smak można łatwo podkreślić w potrawie, dzięki czemu stanie się ona pełniejsza w smaku. Tak jest w wypadku tego posiłku z duszonymi pieczarkami, które dają tyle umami, że pozwolą z powodzeniem obyć się bez mięsa.

Efektem jest lekki obiad o niezwykłej konsystencji . Aby ją zachować, pamiętajmy o duszeniu pieczarek w wysokiej temperaturze. Wrzucone na nie dość gorącą patelnię wypuszczą sok, ugotują się w nim, sflaczeją i ściemnieją.

duszone warzywa z parmezanem
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes
Na koniec listopada wysiej te warzywa. Będziesz się nimi cieszył wcześniej niż sąsiad

Pieczarki z cebulą i cukinią

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Magia smaku. Pieczarki z cebulą i cukinią można wzbogacić o dowolne warzywa zalegające w lodówce , np. paprykę. Można nawet dodać pomidory, które jednak utrudnią nieco utrzymanie sprężystej struktury duszonych pieczarek.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • 30 ml sosu sojowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka, tymianek

Duszone warzywa na obiad

Cukinię kroimy w słupki, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Wrzucamy cukinię i podsmażamy, aż się zarumieni, a następnie zdejmujemy do miski.

Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż oba składniki zrobią się rumiane, przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Warzywa łączymy w misce. Posypujemy startym parmezanem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na gorąco .

Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszą gryczaną i zupę z brukselki .

duszone pieczarki
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes
Dolej do wody z kalafiorem. Podczas gotowania nie poczujesz przykrego zapachu
Kupując mandarynki dobrze im się przyjrzyj. Możesz sprawdzić czy są bez pestek jeszcze w sklepie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy