Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal
Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.
Nic nie może się zmarnować
Majówka to czas ucztowania z rodziną i przyjaciółmi, zazwyczaj przy grillu. Ładna pogoda i doskonałe jedzenie sprzyjają takim spotkaniom. Niestety bardzo często po takich imprezach zostaje masa jedzenia, z którym nie wiadomo, co zrobić na dugi dzień.
Oczywiście, że najlepszym pomysłem jest zjedzenie go, ale wielu zadaje sobie proste pytanie - jak przygotować grillowane potrawy, aby wciąż pozostawały smaczne? Odpowiedź może być tylko jedna. Należy poddać je recyklingowi i stworzyć zupełnie nowe danie . Ja z rzeczy po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Jest to smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Co najważniejsze wykorzystałem do tego grillowaną kiełbasę, która jak zwykle została na drugi dzień. Dzięki temu przepisowi już nigdy nic się nie zmarnuje.
Nie tylko kiełbasa
Jak wskazuje nazwa dania, podstawowym składnikiem jest kiełbasa. W tym wypadku potrzebna będzie ta grillowana. Oprócz niej będziesz potrzebowała także innych składników, które nadadzą daniu sytości i soczystości. Wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania. Zdjęcie umieszczone w tym artykule, pochodzą z kanału Przepiski , znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 5 grillowanych kiełbas
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- ½ czerwonej papryki
- 3 ogórki konserwowe
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- mielona papryka słodka
- pieprz
- sól
Kiełbasa po cygańsku - przepis
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Zeszklij ją na odrobinie oliwy. Kiedy będzie gotowa, wsyp oczyszczone i pokrojone w cienkie plastry pieczarki.
W czasie smażenia warzyw, przygotuj paprykę. Umyj ją, oczyść gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.
Paprykę dodaj do podsmażonych składników, a całość dokładnie wymieszaj. Ogórki konserwowe pokrój w plastry i przełóż na patelnię. Całość podsmaż i wlej pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj przez chwilę.
Przypraw danie mieloną czerwoną papryką, pieprzem oraz solą i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj grillowaną kiełbasę. Całość trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, aż kiełbasy dobrze się podgrzeją i obiad gotowy. Sprawdź, co dodać do kalafiorowej, aby była jeszcze smaczniejsza oraz poznaj przepis na niezwykłą zapiekankę .