Z tą sztuczką placki ziemniaczane zrobisz bez jajek i mąki. Potrzebujesz tylko ziemniaków
Placki ziemniaczane to kulinarna pokusa, której trudno się oprzeć. Jednak czy można przyrządzić placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Jak najbardziej! Wystarczą ziemniaki i tylko jeden trik, który sprawi, że to danie będzie smakować całej rodzinie. Warto go wypróbować w swojej kuchni.
Placki ziemniaczane, czyli cos dla łasuchów
Placki ziemniaczane można podawać w sposób wytrawny, ale niektórzy jedzą je też na słodko. To lubiane danie obiadowe ma swoich wiernych fanów zarówno wśród starszych, jak i młodszych łasuchów. Jest nie tylko pyszne, ale też dostarcza nam sporo witamin. W ziemniakach znajdziemy witaminy A, C i B.
Są one też dobrym źródłem beta-karotenu, cynku, potasu, jodu, fosforu i magnezu. Jedzenie ziemniaków reguluje ciśnienie krwi, usprawnia pracę nerek i dobroczynnie wpływa na układ trawienny. Polecamy przepis na placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Wykorzystasz do ich przyrządzenie jeden trik- dowiedz się jaki.
Jak przygotować placki ziemniaczane bez jajek i mąki?
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- sól
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Potem je osuszamy i ścieramy na tarce. Masę ziemniaczaną wkładamy na sito i odcedzamy sok. Dociskamy masę na sicie łyżką, by wycisnąć z nich wodę. Starte ziemniaki przekładamy do miski. Oddzielamy wodę od skrobi, a samą skrobię dodajemy do ziemniaków.
Masę ziemniaczaną solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Dodajemy pokrojony ziemniak i dokładnie mieszamy . Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy placki na rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu- aż placki będą złote. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sekret placków ziemniaczanych bez jajek i mąki
Placki ziemniaczane bez jajek i mąki zachowają swoją konsystencję i nie będą rozpadać się podczas smażenia. Wszystko dzięki jednemu trikowi. Przygotowując masę ziemniaczaną- musisz oddzielić wodę od skrobi i dodać samą skrobię do masy. Placki wyjdą chrupiące i smaczne.
Placki ziemniaczane bez jajek i mąki są tez propozycja dla osób, które muszą te produkty wykluczyć ze swojego jadłospisu lub je ograniczyć. Placki można podawać ze śmietaną, sosem grzybowym, mięsnym lub na słodko. Kulinarnych możliwości jest wiele. Pisaliśmy o plackach ziemniaczanych z przepisu babci. Radziliśmy, co zrobić, by placki nie ciemniały.
Źródło: YouTube/ @gotujzkarolem