Smakosze.pl Przepisy Z tego mięsa zrobisz najlepszy farsz do pierogów. Większość nawet by o nim nie pomyślała
Fot. Canva/MagMos

Z tego mięsa zrobisz najlepszy farsz do pierogów. Większość nawet by o nim nie pomyślała

10 lipca 2024

Pierogi z mięsem stały się  jednym z moich ulubionych dań. To zasługa farszu, z którym robię to danie. Jednak mięso, które do niego trafia, może zdziwić niejednego smakosza. Efekt jest wart polecenia, a pierogi smakują lepiej niż zwykle.

Pierogi z mięsem, czyli zaskoczenie na talerzu

Pierogi zwykle jadałam z kapustą i grzybami. Czasem zajadałam się tymi z serem podanymi na słodko. Natomiast pierogi z mięsem , które robiłam, nie wychodziły mi najlepiej . W farszu czegoś brakowało, a przez to pierogi nie były tak dobre, jak powinny.

Jednak teraz to się zmieniło. Odkryłam przepis dzięki, któremu robię najlepszy farsz do pierogów. Mięso, którego używam może nieco dziwić, ale warto go użyć. Wątróbka zapewnia wyśmienity smak, a pierogi szybko znikają z talerza . Poniżej znajdziesz przepis na pierogi z wątróbką.

wątróbka
Fot. Canva/V&G Studio
Weź arbuza i dodaj do niego jajka. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania

Jak zrobić farsz z wątróbki do pierogów?

Składniki:

  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 200 g słoniny i cebula do okraszenia pierogów

Przygotowanie farszu zacznij od umycia mięsa i oczyszczenia go z błon. Wątróbkę pokrój w kostkę. Cebule posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy się zarumieni, dołóż mięso .

Duś składniki do miękkości. Następnie wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, do farszu dodaj obgotowaną, kiszoną kapustę.

Przygotuj ciasto na pierogi. Na wycięte kółka z ciasta nakładaj farsz, sklejaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z farszem z wątróbki pełne smaku

Ugotowane pierogi z farszem z wątróbki okraś skwarkami i cebulą . Dzięki farszowi smakują wyśmienicie i cieszą się dużym powodzeniem. Zjesz je ze smakiem i teraz w ten  sposób będziesz robić farsz do pierogów.

Wątróbka pasuje do farszu na pierogi. Wykorzystaj ją w swojej kuchni i przyrządź farsz, że palce lizać . Tak dobrego  jeszcze nie jadłeś. Pisaliśmy o Katarzynie Bosackiej, która wzięła pod lupę polędwicę sopocką. Podawaliśmy przepis na pyszne danie z chleba, jajek i pieczarek.

pierogi
Fot. Canva/KSevchenko
Wachowicz co rano wypija 1 szklankę. W tym napoju tkwi sekret jej młodego wyglądu
Natnij tak cukinię i wsadź plastry pomidorów. Ten obiad mogłabym jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy