Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź arbuza i dodaj do niego jajka. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.07.2024 16:01

Weź arbuza i dodaj do niego jajka. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania

arbuz
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Arbuz najlepiej smakuje podczas upałów. Jednak warto zrobić z niego też smakołyk, który umili nam wakacyjny czas. Cała rodzina polubi ten przysmak. Wystarczy, że wlejesz do uwielbianego owocu jajka.

Arbuz w nowym i pysznym wydaniu

Lubisz jeść arbuza? Ja za nim przepadam, bo jest słodki, soczysty i doskonale gasi pragnienie w czasie upałów. Jednak ten owoc odkryłam na nowo dzięki temu przepisowi. W takim wydaniu arbuza wcześniej nie jadałam. Do owocu dodaję jajka i kilka składników.

Efekt zaskakuje, ale jest smaczny. Powstają ciasteczka pełne arbuzowego smaku. Rodzina je polubiła, dlatego często je robię. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

arbuz
Fot. Canva/banjongseal324
Wachowicz co rano wypija 1 szklankę. W tym napoju tkwi sekret jej młodego wyglądu

Jak zrobić ciasteczka z arbuza?

Składniki:

  • 2 grube plastry arbuza
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka drożdży 
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 szklanek mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Z plastrów arbuza pozbądź się skórek, pokrój plastry na kawałki i ułóż na patelni. Owoc przez chwilę podgrzewaj. Następnie zdejmij z patelni i zblenduj. Przecedź go i wlej do miski. Wsyp drożdże, cukier biały oraz waniliowy i dokładnie wymieszaj. 

Dodaj szczyptę soli, wbij jajka i połącz składniki. Dołóż miękkie masło i wsyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto. Możesz dosypać trochę mąki. Następnie przełóż ciasto do miski i przykryj. Odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Ciasteczka najlepsze na letni deser

Po upływie tego czasu ciasto dalej wyrabiaj, a potem rozwałkuj na grubość półtora centymetra. Następnie z ciasta wycinaj koła przy pomocy szklanki. Ze środka ciasta wytnij malutkie kółka.

Teraz ciastka będą przypominać donaty. Odstaw je na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasteczka smaż w głębokim oleju. Powinny uzyskać rumiany kolor. Ciasteczka wychodzą pyszne i mają arbuzowy smak. Pisaliśmy o tym, jak zrobić letni obiad z mięsa i fasolki szparagowej. Radziliśmy, jak zrobić zupę ogórkową najlepszą na upały. 

ciasteczka
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2