Smakosze.pl Dieta Z tym chlebem nie musisz się martwić o cukier. Jest pyszny i zrobisz go w chwilę
Fot. Canva/Zaklina Milijkovic

Z tym chlebem nie musisz się martwić o cukier. Jest pyszny i zrobisz go w chwilę

13 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten chleb sprawi, że zapomnisz o badaniu cukru. Doskonale sprawdzi się dla diabetyka i dla wszystkich tych, którzy kontrolują zawartość cukru w żywności. Najlepsze jest to, że pozostaje przy tym pysznym pieczywem. Sprawdź ten przepis, bo dzięki niemu chleb przygotujesz w chwilę. Prościej się już nie da.

Doskonały chleb dla diabetyka

Koniecznie upiecz chleb z tego przepisu . Nie tylko świetnie smakuje i jest łatwy w przygotowaniu, ale też jest to świetny chleb dla diabetyka. Dlaczego? Bo w jednej kromce zawarte jest tylko 0,5 wymiennika białkowo-tłuszczowego oraz 1,9 wymiennika węglowodanowego. Co gwarantuje znikomą ilość insuliny.

Jeżeli jednak nie jesteś diabetykiem, ten chleb również jest dla ciebie. Przede wszystkim dlatego, że jest zdrowy i co istotne  ma doskonały smak oraz aromat. Przekonasz się o tym sama, przygotowując go z przepisu umieszczonego poniżej.

płatki owsiane.jpg
Fot. Canva/ArxOnt
Weź cukinię i zrób wgłębienia widelcem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Chleb z kilku składników

Na ten owsiany chleb z ziarnami nie potrzebujesz wielu składników. W dodatek te potrzebne są tanie i nie będziesz miała problemu ze znalezieniem ich w sklepach. Sprawdź poniższą listę, gdzie znajdują się wszystkie produkty i zaczynamy pieczenie.

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 10 g siemienia lnianego
  • 10 g nasiona chia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 370 g jogurtu naturalnego

Przepis na chleb

Do dużej miski wsyp płatki owsiane, ziarna słonecznika, siemię lniane oraz nasiona chia. Dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę ciasta.

Przełóż ją do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie je rozprowadź. Chleb piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę. Chleb wystudź, a następnie krój na kromki i ciesz się jego smakiem. Z całą pewnością będziesz robić go częściej. Sprawdź promocyjną ofertę Lidla oraz dowiedz się, z jakich kwiatów zrobić syrop w maju .

chleb w foremce.jpg
Fot. Canva/nancykennedy
Strzelczyk posiekał młodą kapustę i wymieszał z mięsem mielonym. Ten obiad to prawdziwy hit
Dziś się zaczęło w całej Polsce, Lidl poszedł na całość. Ceny niższe nawet o 50%
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy