Co roku w maju robię syrop z tych kwiatów. Jest idealny do herbaty
Syrop z tych kwiatów jest pełen dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Drzewo, na którym rosną te drobne białe kwiatki, znajdziemy w każdym zakątku Polski. Maj jest najlepszym miesiącem, by zrobić syrop, który dodamy później do herbaty.
Czarny bez pełen kwiatów
Czarny bez kwitnie w wielkich miastach, niewielkich miejscowościach i na wsiach. Znajdziemy go dosłownie wszędzie. Kwiaty czarnego bzu są białe, drobne i mają przyjemny oraz intensywny zapach. Pełne są też kwasów fenolowych, flawonoidów, soli mineralnych, olejków eterycznych, steroli i garbników.
Syrop kupimy z łatwością w wielu sklepach. Jednak jego cena jest dość wysoka, dlatego lepiej zerwać kwiaty czarnego bzu i przygotować z nich wartościowy syrop. Jest on znany z właściwości przeciwbakteryjnych i wzmacnia odporność. Taki domowy syrop z dodatkiem wody świetnie ugasi pragnienie podczas upałów. Warto włączyć go do swojej diety.
Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąćKiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać, gdy w pełni się rozwiną. Zwykle czarny bez kwitnie pod koniec maja i na początku czerwca. Kwiaty najlepiej zbierać rano, gdy jest sucho. Pamiętajmy, że najlepiej zrywać kwiaty z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Syrop z czarnego bzu możemy wykorzystać do przygotowania lemoniady lub sorbetu.
Warto dolać go też do herbaty. Wystarczy zaledwie łyżeczka, by nadać gorącemu napojowi pysznego smaku i cennych właściwości. Taką herbatę warto pić, gdy łapie nas przeziębienie lub chorujemy na grypę. Syrop będzie też doskonałym dodatkiem do jogurtów, owsianki i lodów. Poniżej znajdziesz przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Składniki:
- 300 g kwiatów z czarnego bzu ( czyli ok. 20 baldachimów)
- 2 cytryny
- ¾ kg cukru
- 700 ml wody
Przygotowanie syropu zacznij od odłożenia zerwanych baldachimów kwiatów w cień. Dzięki temu mrówki i żuki uciekną. Następnie odcinamy ogonki i grubsze łodygi. Wyrzucamy uschnięte łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i dodajemy cytrynę.
Gdy ostygnie, odstawiamy do lodówki na dobę. Potem przelewamy przez sito, dodajemy cukier i gotujemy. Zbieramy pianę z powierzchni, a syrop przelewamy do słoiczków. Przez 15 minut pasteryzujemy. Radziliśmy, jak przyrządzić najlepszą surówkę do mielonych z przepisu Heni. Podawaliśmy przepis od Tomasza Strzelczyka na żeberka.
Źródło: beszamel.se.pl