Co roku w maju robię syrop z tych kwiatów. Jest idealny do herbaty
![syrop](https://images.iberion.media/images/1920/syrop_d367d971fd.jpg)
Syrop z tych kwiatów jest pełen dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Drzewo, na którym rosną te drobne białe kwiatki, znajdziemy w każdym zakątku Polski. Maj jest najlepszym miesiącem, by zrobić syrop, który dodamy później do herbaty.
Czarny bez pełen kwiatów
Czarny bez kwitnie w wielkich miastach, niewielkich miejscowościach i na wsiach. Znajdziemy go dosłownie wszędzie. Kwiaty czarnego bzu są białe, drobne i mają przyjemny oraz intensywny zapach. Pełne są też kwasów fenolowych, flawonoidów, soli mineralnych, olejków eterycznych, steroli i garbników.
Syrop kupimy z łatwością w wielu sklepach. Jednak jego cena jest dość wysoka, dlatego lepiej zerwać kwiaty czarnego bzu i przygotować z nich wartościowy syrop. Jest on znany z właściwości przeciwbakteryjnych i wzmacnia odporność. Taki domowy syrop z dodatkiem wody świetnie ugasi pragnienie podczas upałów. Warto włączyć go do swojej diety.
![czarny bez](https://images.iberion.media/images/origin/czarny_bez_8bc26aef3e.jpg)
Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać, gdy w pełni się rozwiną. Zwykle czarny bez kwitnie pod koniec maja i na początku czerwca. Kwiaty najlepiej zbierać rano, gdy jest sucho. Pamiętajmy, że najlepiej zrywać kwiaty z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Syrop z czarnego bzu możemy wykorzystać do przygotowania lemoniady lub sorbetu.
Warto dolać go też do herbaty. Wystarczy zaledwie łyżeczka, by nadać gorącemu napojowi pysznego smaku i cennych właściwości. Taką herbatę warto pić, gdy łapie nas przeziębienie lub chorujemy na grypę. Syrop będzie też doskonałym dodatkiem do jogurtów, owsianki i lodów. Poniżej znajdziesz przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Składniki:
- 300 g kwiatów z czarnego bzu ( czyli ok. 20 baldachimów)
- 2 cytryny
- ¾ kg cukru
- 700 ml wody
Przygotowanie syropu zacznij od odłożenia zerwanych baldachimów kwiatów w cień. Dzięki temu mrówki i żuki uciekną. Następnie odcinamy ogonki i grubsze łodygi. Wyrzucamy uschnięte łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i dodajemy cytrynę.
Gdy ostygnie, odstawiamy do lodówki na dobę. Potem przelewamy przez sito, dodajemy cukier i gotujemy. Zbieramy pianę z powierzchni, a syrop przelewamy do słoiczków. Przez 15 minut pasteryzujemy. Radziliśmy, jak przyrządzić najlepszą surówkę do mielonych z przepisu Heni. Podawaliśmy przepis od Tomasza Strzelczyka na żeberka.
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_4f437ee99d.jpg)
Źródło: beszamel.se.pl
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_70988a15bd.jpg)
![Herbata z łupin z cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/Herbata_z_lupin_cebuli_cf8e7e2396.jpg)
![zupa szczawiowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_szczawiowa_571075f1f6.jpg)
![herbata gryczana](https://images.iberion.media/images/origin/herbata_f531bbd9b0.jpg)
![goździki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_81_6b78efde35.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_b5126b9208.jpg)
![truskawki](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_ff7f8300c6.jpg)
![ciasto na pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Przepis_na_ciasto_na_pierogi_8cac7ea48b.jpg)
![kawa](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_c4c13e21d8.jpg)
![pyłek pszczeli](https://images.iberion.media/images/origin/pylek_pszczeli_74a05a8061.jpg)
![mleko w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_w_garnku_4a80da1a89.jpg)
![odlewanie makaronu](https://images.iberion.media/images/origin/odlewanie_makaronu_26fdcab1b6.jpg)
![skórka z pomarańczy](https://images.iberion.media/images/origin/Skorka_pomaranczy_7a9a4e0452.jpg)
![Czerwony owoc](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_0486b5cbe5.jpg)
![burak i imbir](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240117_113320_234_ba23901bf2.jpeg)
![kawa z cynamonem](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_z_cynamonem_720b487d37.jpg)
![domowe bułki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_bulki_6e73b58506.jpg)
![deser z mandarynek](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_mandarynek_48e7ebf0e4.jpg)
![burak i jabłko](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_a8025fd4c0.jpg)
![Krupnik podany na głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Krupnik_eca9b98e4b.jpg)
![kruche ciastka](https://images.iberion.media/images/origin/kruche_ciastka_f859969c7e.jpg)
![surówka z marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_marchewki_inaczej_1c5692c8c0.jpg)
![zupa porowo-serowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_porowo_serowa_30546f2683.jpg)
![kapusta kiszona](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta1_c2305a65f3.jpeg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_9d2a72e45b.jpg)
![krupnik](https://images.iberion.media/images/origin/krupnik_0a14494327.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Świeca](https://images.iberion.media/images/origin/swieca_b6f387ed33.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![renta wdowia, renta rodzinna](https://images.iberion.media/images/origin/wdowiec_39fc191479.png)
![Magda Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/Magda_Gessler_fot_KA_Pi_F_26f750feae.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Biedronka](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_01_12_T184659_416_d82061a73a.jpg)
![Cytryny w piekarniku](https://images.iberion.media/images/origin/Cytryny_a7d48ebed1.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![kawa](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_c4c13e21d8.jpg)