Z zaledwie 3 składników robię pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Ta surówka jest 100 razy lepsza, niż w restauracji
Surówka do obiadu nie musi być skomplikowana. Prosty włoski dodatek do dań głównych zrobicie niemalże ekspresowo, a obfituje w cenne składniki odżywcze. Zrobicie go z produktów, które są popularne także w Polsce. Musicie tego spróbować.
Przepis na prostą i pyszną surówkę
Włoska surówka świetnie zastąpi ciężkie tradycyjne kompozycje z majonezem. Gremolata — bo tak się nazywa — wymaga zaledwie 3 składników i dostarcza mnóstwa witamin. Jest przy tym wyśmienita.
Składniki na 2 porcje:
- 4 ząbki czosnku
- 1 większa cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
- sól
- 10-15 ml oliwy z oliwek
Przyrządzenie przypominającego pesto miksu zajmuje dosłownie chwilę. W dalszej części artykułu, zdradzam, co dokładnie trzeba zrobić. Warto spróbować.
Jak zrobić włoską surówkę z 3 składników? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od starcia skórki z cytryny. Jeśli owoc nie pochodzi z upraw ekologicznych, wcześniej dokładnie myję go w wodzie z sodą oczyszczoną i sparzam wrzątkiem.
Aromatyczne wiórki łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaję oliwę z oliwek dla lepszej konsystencji i doprawiam odrobiną soli.
Jak podać włoską surówkę do obiadu?
Gremolata to nie tylko surówka. Można traktować ją także jako posypkę do mięs. Najlepiej więc posmarować nią przyrządzony na obiad kawałek . Do uzyskania pełnowartościowego dania przyda się jeszcze dodatek węglowodanowy np. ziemniaki lub delikatna w smaku kasza.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne surówki. Sprawdźcie koniecznie sycący rarytas z czerwonej fasoli . Być może skusi was też odświeżona klasyka w postaci surówki colesław z czerwonej kapusty .