Smakosze.pl Przepisy Z zaledwie 3 składników robię pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Ta surówka jest 100 razy lepsza, niż w restauracji
canva/alpaksoy

Z zaledwie 3 składników robię pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Ta surówka jest 100 razy lepsza, niż w restauracji

5 października 2023

Surówka do obiadu nie musi być skomplikowana. Prosty włoski dodatek do dań głównych zrobicie niemalże ekspresowo, a obfituje w cenne składniki odżywcze. Zrobicie go z produktów, które są popularne także w Polsce. Musicie tego spróbować.

Przepis na prostą i pyszną surówkę

Włoska surówka świetnie zastąpi ciężkie tradycyjne kompozycje z majonezem. Gremolata — bo tak się nazywa — wymaga zaledwie 3 składników i dostarcza mnóstwa witamin. Jest przy tym wyśmienita.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 większa cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Dodatkowo:

  • sól
  • 10-15 ml oliwy z oliwek

Przyrządzenie przypominającego pesto miksu zajmuje dosłownie chwilę. W dalszej części artykułu, zdradzam, co dokładnie trzeba zrobić. Warto spróbować.

Surówka wymaga natki pietruszki.jpg
canva/stuartpitkin
Takie ziemniaki robię na obiad dosłownie co kilka dni. Rodzina je uwielbia, zawsze proszą o dokładkę

Jak zrobić włoską surówkę z 3 składników? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od starcia skórki z cytryny. Jeśli owoc nie pochodzi z upraw ekologicznych, wcześniej dokładnie myję go w wodzie z sodą oczyszczoną i sparzam wrzątkiem.

Aromatyczne wiórki łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaję oliwę z oliwek dla lepszej konsystencji i doprawiam odrobiną soli.

Jak podać włoską surówkę do obiadu?

Gremolata to nie tylko surówka. Można traktować ją także jako posypkę do mięs. Najlepiej więc posmarować nią przyrządzony na obiad kawałek . Do uzyskania pełnowartościowego dania przyda się jeszcze dodatek węglowodanowy np. ziemniaki lub delikatna w smaku kasza.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne surówki. Sprawdźcie koniecznie sycący rarytas z czerwonej fasoli . Być może skusi was też odświeżona klasyka w postaci surówki colesław z czerwonej kapusty .

Włoska surówka pasuje do ziemniaka.png
canva/Mariha-kitchen
W Biedronce powariowali. Od dziś uwielbiane towary dostaniesz za ułamek ceny, nie zapomnij o limitach
Tak grzyby marynowała moja babcia. Zamiast cukru stawiała na inny dodatek, to najlepszy przepis
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy