Smakosze.pl Przepisy Żaden gotowiec, te uszka są najlepsze na świecie. Do tego zrobisz je banalnie łatwo
Fot. Shutterstock

Żaden gotowiec, te uszka są najlepsze na świecie. Do tego zrobisz je banalnie łatwo

22 grudnia 2024

Uszka z farszem grzybowym już wkrótce będą smakować nam z wigilijnym barszczem czerwonym. Warto je przyrządzić dzięki prostemu przepisowi. Danie wyjdzie tak, jak nigdy wcześniej. Każdy doceni ten smak przy świątecznym stole.

Uszka do barszczu proste i pyszne

Czy robicie uszka do barszczu na Wigilię? Małe pierożki wypełnione farszem grzybowym smakują wyjątkowo właśnie w Boże Narodzenie . Razem z barszczem czerwonym są parą doskonałą. Jednak, jak je zrobić? Wiele osób posiłkuje się gotowymi produktami.

Wydaje się nam, że przygotowanie małych pierożków jest trudne i czasochłonne . Jednak można sobie z tym całkiem sprawnie poradzić. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, a uszka do barszczu każdemu się udadzą.

uszka
Fot. Canva/Marcin Jucha
Żaden kompot z suszu. Ten smakuje 100 razy lepiej, spróbujesz i podziękujesz

Jak zrobić uszka do barszczu?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 plaster masła
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przygotowanie dania zaczniemy już dzień wcześniej od wypłukania i namoczenia suszonych grzybów. Trzeba je odstawić na całą noc . Potem gotujemy grzyby w tej wodzie z dodatkiem liści laurowy i ziela angielskiego. Grzyby odcedzamy i siekamy cebulę.

Podsmażamy ją na patelni, dokładamy grzyby i smażymy do odparowania wody. Gdy składniki wystygną, mielimy je w maszynce do mięsa . Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Farsz jest już gotowy.

Uszka do barszczu zrobisz z łatwością

Teraz zajmiemy się ciastem na uszka. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, sól, pieprz i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Ciasto dzielimy na małe kwadraty, nakładamy farsz, składamy na pół. Końce owijamy dookoła i zaklejamy.

Gotowe uszka układamy na bawełnianym materiale. Gotujemy w solonym wrzątku 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię . Uszka z farszem grzybowym podajemy do barszczu czerwonego. Są pyszne, delikatne i proste w przygotowaniu. Pisaliśmy o przepisie z Kresów na śledzie w cieście. Radziliśmy, co zrobić, żeby suszone grzyby straciły goryczkę.

uszka
Fot. Canva/pixelshot
Wbij jajko do szklanki i zalej olejem. Ten patent to hit na oszczędzanie w Święta
Bez tego nie ma u mnie Świąt. To najlepszy przepis na kluski z makiem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy