Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wbij jajko do szklanki i zalej olejem. Ten patent to hit na oszczędzanie w Święta
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.12.2024 16:16

Wbij jajko do szklanki i zalej olejem. Ten patent to hit na oszczędzanie w Święta

jajko i olej
Fot. YouTube/ichmischelecker

Czy wiecie, co się stanie, gdy jajko zalejemy olejem? Wkrótce gotowy będzie produkt, który jest nieodłącznym elementem sałatek na święta Bożego Narodzenia. Kosztuje niemało, ale dzięki temu patentowi zaoszczędzimy pieniądze i zadbamy o domowy smak wielu dań. 

Jajko i olej, czyli oszczędzaj pieniądze

Połączenie jajka i oleju gwarantuje doskonały efekt w kuchni. Do tego przyprawy, trochę musztardy i domowy majonez raz-dwa jest gotowy. Wyróżnia się nie tylko naturalnym, dobrym smakiem i składem, ale również ceną. Na przyrządzenie majonezu nie wydamy dużo pieniędzy.

Pozwoli nam to zaoszczędzić przed świętami Bożego Narodzenia. Wszystko dlatego, że duży słoik majonezu kosztuje aż 16 zł. Natomiast za składniki na litr domowego majonezu wydamy 12 zł. 

majonez
Fot. YouTube/ichmischelecker
Bez tego nie ma u mnie Świąt. To najlepszy przepis na kluski z makiem

Domowy majonez najlepszy

Przygotowanie świąt jest drogie, a zakup każdego produktu pochłania nasze pieniądze. Drożyzna ma się dobrze. Majonez ze sklepu też dużo kosztuje. Nawet za mały słoik trzeba zapłacić 7 zł. Ceny różnią się nieco w zależności od producenta, jednak nie da się ukryć, że majonez jest drogim produktem.

Jeśli przyrządzimy go w domu, to wyjdzie nam to dużo taniej. Poza tym mamy kontrolę nad składem takiego domowego majonezu. Dokładnie wiemy, z czego produkt zrobiliśmy. Jednym słowem oszczędzamy, produkujemy naturalny i smaczny majonez. Z nim świąteczna sałatki i inne dania wyjdą pysznie. 

Jak zrobić domowy majonez?

Składniki:

  • 1 jajko
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie domowego majonezu zaczniemy od wbicia jajka do wysokiego naczynia. Wsypujemy sól i cukier. Wlewamy ocet, stopniowo olej i dodajemy musztardę. Składniki blendujemy do momentu połączenia.

Znów wlewamy olej i dalej blendujemy. Powinna powstać jednolita i kremowa masa. Tak przygotowany majonez dodajemy do sałatek. Możemy też przechowywać go w słoiku w lodówce. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób mrozić pierogi. Informowaliśmy o zdjęciu z Biedronki, które wywołało burzę w sieci. 

sałatka
Fot. Canva/silvien

Źródło: YouTube/Ich mische lecker, polki.pl

Zdjęcia: YouTube/Ich mische lecker