Żaden kompot z suszu. Ten smakuje 100 razy lepiej, spróbujesz i podziękujesz

Zwykle wśród wigilijnych potraw pojawia się kompot z suszu. Tym razem będzie inaczej. Wszystko dzięki pewnemu znakomitemu przepisowi. Kompot z lubianych owoców wyróżnia się korzenną nutką i najlepiej smakuje w święta.
Kwaśne jabłka i przyprawy w kompocie
Gotujecie kompot na Wigilię? Zwykle przyrządza się go z suszonych owoców. Kompot z suszu zawiera jabłka, śliwki i gruszki. Można do niego dodać figi i morele. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Zwykle gotowałam kompot z suszu na Wigilię.
Jednak odkąd odkryłam ten przepis, gotuję kompot z kwaśnych jabłek i żurawiny. Z dodatkiem goździków i cynamonu smakuje pysznie. Jest prosty, zdrowy i jak najbardziej sprawdzi się w Boże Narodzenie. Teraz każdemu polecam ten prosty przepis na kompot z kwaśnych jabłek.

Jak ugotować kompot z kwaśnych jabłek i żurawiny?
Składniki:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 2 szklanki cukru
- 2 litry wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- goździki
- kora cynamonu
Przygotowanie kompotu zaczniemy od umycia i obrania jabłek. Zanurzamy je w wodzie z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zagotowujemy wodę z cukrem, goździkami. Dokładamy żurawinę i korę cynamonu.
Po chwili dodajemy jabłka. Możemy je pokroić lub gotować w całości. Kompot warto też pasteryzować. W tym celu jabłka układamy we wcześniej wyparzonych słoikach. Zalewamy syropem i pasteryzujemy 20 minut.
Kompot z kwaśnych jabłek i żurawiny na zimę
Tak przygotowany kompot można podać na Wigilię lub zamknąć go w słoikach i korzystać zimą. Wychodzi smaczny, kwaskowaty i czuć w nim korzenne nuty. Oprócz tego z jego przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy.
Kilka składników zapewnia znakomity efekt. Dlatego już teraz wypróbujcie ten przepis. Taki kompot na Wigilię zachwyci domowników. Pisaliśmy, jak zrobić nietypową i efektowną sałatkę śledziową. Polecaliśmy przydatny w kuchni patent z cebulą.

Źródło: beszamel.se.pl





































