Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wrzuć 2 listki do wody z suszonymi grzybami. Zupełnie stracą goryczkę i zachowają aromat
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2024 20:27

Wrzuć 2 listki do wody z suszonymi grzybami. Zupełnie stracą goryczkę i zachowają aromat

suszone grzyby
Fot. Canva/Langan

Suszone grzyby w naturalny sposób dodają mnóstwo smaku rozmaitym potrawom. Jednak zdarza się, że posiadają goryczkę, która psuje smak dań. Moczenie grzybów w określony sposób sprawi, że suszone grzyby nie będą miały tego niechcianego smaku. 

Święta z suszonymi grzybami

Przed nami święta Bożego Narodzenia, które pod względem kulinarnym trudno wyobrazić sobie bez suszonych grzybów. Te leśne skarby, które zbieraliśmy kilka miesięcy temu, dodają niezwykłego smaku daniom wigilijnym. Do tego ten aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym. 

Suszone grzyby przed dodaniem ich do różnych dań najpierw musimy namoczyć. Bywa tak, że w suszonych grzybach wyczuwa się goryczkę. To psuje cały smak przyrządzanych dań. Dlatego suszone grzyby bez goryczki sprawią, że potrawy będą doskonałe. Co zrobić, by goryczka nie była wyczuwalna w suszonych grzybach?

suszone grzyby
Fot. Canva/Visual Communications
Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Suszone grzyby bez goryczki

Moczenie suszonych grzybów jest nieodłącznym elementem ich przygotowania. Wydaje się z pozoru proste, ale czasem czeka nas niemiła, a wręcz niesmaczna niespodzianka. Grzyby są twarde i gorzkie. Goryczka psuje cały efekt. Dlatego musimy postarać się, by grzyby jej zawierały.

W tym celu najpierw płuczemy je w letniej wodzie. Potem dodajemy listki laurowe. Wystarczy zaledwie 2, by pozbyć się niechcianego smaku. Ta przyprawa doskonale wpływa na smak suszonych grzybów. Jednak wiele osób używa ich w połączeniu z innymi produktami. 

Sposoby na suszone grzyby bez goryczki

Wiele osób oprócz liści laurowych do moczenia grzybów dodaje też cebulę i ziele angielskie. Te przyprawy niwelują goryczkę i podkreślają naturalny smak grzybów. Co więcej, liście laurowe, cebula i ziele angielskie dodają nawet odrobinę słodyczy. Jak długo moczyć suszone grzyby?

Podgrzybki i prawdziwki warto moczyć 2 godziny. Grzyby do farszu powinny być mięciutkie. Natomiast do barszczu czerwonego mogą być bardziej twarde. Dlatego nawet nie trzeba ich moczyć. Wystarczy je opłukać i dalej przyrządzać. Pisaliśmy, jakiej ryby nigdy nie kupować na święta. Informowaliśmy, ile kosztują teraz sprzęty kuchenne rodem z PRL-u. 

pierogi
Fot. Canva/thepiwko

Źródło: msn.com