Smakosze.pl Przepisy Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju
fot.Canva

Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

19 kwietnia 2024

Na słodko i na słono, dla dużych i dorosłych – naleśniki to prosta przekąska, która może łatwo zmienić się w bazę bogatego obiadu. Jest wiele szczegółowych metod przyrządzania tego dania, ale z jednym często pomijanym składnikiem wychodzą wyjątkowo ciekawie.

Ciasto naleśnikowe

Typowe ciasto naleśnikowe przygotowujemy na bazie jakiegoś białkowego produktu. Może być to mleko, a czasem kefir albo maślanka . Wzbogacają one zarówno smak, jak i strukturę ciasta, które wysmażone na cienki placuszek zachwyca smakiem.

Jest jednak krewny ciasta opartego na produktach nabiałowych. Często pomijamy możliwość dodania do ciasta piwa, które też spowoduje lepsze wyrastanie placków, a także doda im szczypty pikanterii. Piwo bywa pomijane między innymi ze względu na zawartość alkoholu. Nie chcemy go w końcu podawać dzieciom. Jednak alkohol w cieście na naleśniki można traktować podobnie jak łyżeczkę spirytusu w cieście na faworki . Nie jest to ilość, która wpływa w jakikolwiek sposób na zdrowie.

naleśniki
fot. Canva
Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada

Smażymy naleśniki piwne

Naleśniki oparte na cieście piwnym mają jednak nieco inny smak i trzeba przyznać, że lepiej pasują do słonych kompozycji niż do ich słodkich odpowiedników. Za to faszerowane mielonym mięsem do rosołu będą świetnymi szybkimi krokietami do rosołu. Można też spróbować zastosować je w przepisie na naleśniki ze słonym nadzieniem serowym.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki piwa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Opcjonalnie: szczypta kminku
  • Tłuszcz do smażenia

Smażymy piwne naleśniki

W misce rozbijamy jajko i roztrzepujemy je dokładnie. Dodajemy porcjami mąkę, dokładnie ją mieszając. Następnie dodajemy piwo, olej i ewentualne przyprawy i wyrabiamy na gładkie, lejące ciasto. Do naleśników zastosować można zarówno jasne, jak i ciemne piwo . Z ciemnym ciekawie komponować się będzie gałka muszkatołowa, możemy też eksperymentować z innymi przyprawami.

Naleśniki smażymy na bardzo delikatnie natłuszczonej patelni , aż staną się złociste z obu stron. Podajemy z wybranym nadzieniem jako złożone w trójkąty krokiety lub w rulonach.

Wypróbuj też przepisy na walentynkowe ciasto z sercem i babciny rosół z kaczki .

zrolowane naleśniki
fot. Canva
Nikt nie robi ciasta bananowego jak Rozkoszny. Ten przepis to po prostu ideał
W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy