Smakosze.pl Przepisy Żaden kefir, jogurt lub skyr. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym napoju
Fot. Canva/Slatan

Żaden kefir, jogurt lub skyr. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym napoju

18 października 2024

Naleśniki to jedna z prostszych potraw. Nie zmienia to jednak faktu, że występuje w wielu wariantach. Miłośnicy bardziej puszystej wersji mogą spróbować dodać jeden dodatek.

Puchate naleśniki

Gdyby zrobić ankietę na temat idealnych naleśników na śniadanie , słowo „ puszysty ” zajęłoby zapewne jedno z pierwszych miejsc. W poszukiwaniu właściwych składników sięgamy po różne produkty, niektórzy wręcz po proszek do pieczenia. Jednak prawdziwe, przaśne naleśniki także mogą być grube i mięsiste. Wystarczy użyć produktów nabiałowych.

Wielu więc dodaje do naleśników mleko. To jednak nieco za mało. By naleśniki wyrastały, dodajemy do nich często kefir czy jogurt . Za to za rzadko sięgamy po maślankę – najbardziej tradycyjny, łatwo dostępny i doskonały składnik naleśników.

gotowe naleśniki
fot. Canva
Zapomnij o płynie do mycia naczyń. Jest 100 razy lepszy patent na mycie drewnianej deski do krojenia

Naleśniki na maślance

Powodem, dla którego należy sięgnąć po kwaśne produkty mleczne, jest dwutlenek węgla. Jest on efektem ubocznym procesu fermentacji . Pęcherzyki dwutlenku węgla napowietrzają ciasto, dzięki czemu zachowuje ono elastyczność, nabierając jednocześnie objętości.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • Sól i cukier puder lub cukier waniliowy do smaku

Śniadanie na maślance

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na końcu dosypujemy partiami mąkę, mieszając łopatką .

Gęstość ciasta regulujemy ilością mleka i mąki. Naleśniki smażymy na grubej, dobrze rozgrzanej patelni. Może ona być sucha lub powleczona cieniutką warstewką masła klarowanego .

Wypróbuj też przepisy na konfiturę żurawinową i prosty biszkopt z jabłkami .

naleśniki faszerowane
fot. Canva
Ruszyły zapisy na karpie. Tyle chcą za kilogram
Ma chude mięso i jest napakowana białkiem. Ta ryba jest właśnie w Dino na przecenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy