Żaden kefir, jogurt lub skyr. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym napoju
Naleśniki to jedna z prostszych potraw. Nie zmienia to jednak faktu, że występuje w wielu wariantach. Miłośnicy bardziej puszystej wersji mogą spróbować dodać jeden dodatek.
Puchate naleśniki
Gdyby zrobić ankietę na temat idealnych naleśników na śniadanie , słowo „ puszysty ” zajęłoby zapewne jedno z pierwszych miejsc. W poszukiwaniu właściwych składników sięgamy po różne produkty, niektórzy wręcz po proszek do pieczenia. Jednak prawdziwe, przaśne naleśniki także mogą być grube i mięsiste. Wystarczy użyć produktów nabiałowych.
Wielu więc dodaje do naleśników mleko. To jednak nieco za mało. By naleśniki wyrastały, dodajemy do nich często kefir czy jogurt . Za to za rzadko sięgamy po maślankę – najbardziej tradycyjny, łatwo dostępny i doskonały składnik naleśników.
Naleśniki na maślance
Powodem, dla którego należy sięgnąć po kwaśne produkty mleczne, jest dwutlenek węgla. Jest on efektem ubocznym procesu fermentacji . Pęcherzyki dwutlenku węgla napowietrzają ciasto, dzięki czemu zachowuje ono elastyczność, nabierając jednocześnie objętości.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 30 ml oleju
- Sól i cukier puder lub cukier waniliowy do smaku
Śniadanie na maślance
Jajka ubijamy ze szczyptą soli na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na końcu dosypujemy partiami mąkę, mieszając łopatką .
Gęstość ciasta regulujemy ilością mleka i mąki. Naleśniki smażymy na grubej, dobrze rozgrzanej patelni. Może ona być sucha lub powleczona cieniutką warstewką masła klarowanego .
Wypróbuj też przepisy na konfiturę żurawinową i prosty biszkopt z jabłkami .