Żaden omlet i jajecznica. To tureckie śniadanie pobiło serca Polaków
Niektórzy twierdzą, że ten śniadaniowy hit wyprze szakszukę i jajka po benedyktyńsku z pierwszych miejsc na liście najbardziej luksusowych śniadań. Może tak i będzie, ważne jest jednak co innego. Otóż to niezwykłe danie jest tak szybkie i proste, że można serwować je na co dzień nawet większej grupie głodomorów.
Jajka w roli głównej
Jajka cieszą się w Polsce olbrzymią popularnością jako danie śniadaniowe. Nic dziwnego: są pożywne, bogate w białko i niezbędne dla człowieka witaminy i mikroelementy. Są też niezwykle uniwersalne: można jeść je gotowane, smażone i pieczone – za każdym razem w różnych wariantach.
Co jeszcze ciekawsze – można od czasu do czasu trafić na potrawę, która technicznie rzecz biorąc jest po prostu ciekawie podanym jajkiem , a jednak dosłownie je rewolucjonizuje. Tak właśnie dzieje się teraz, kiedy do Polski docierają jajka po turecku – nowy i świetny sposób podania tego prostego produktu.
Jajko po turecku
Jajka w koszulkach po turecku podane są z przyprawionym jogurtowym sosem. Są więc niezwykle proste w przygotowaniu, ale efektem jest niezwykła, kremowa potrawa z rozlanego żółtka i kremowego jogurtu .
Składniki
- 4 jajka
- 320 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- Sok i skórka z połówki cytryny
- Pęczek dymki
- Do przyprawienia: sól, pieprz, chili, suszony czosnek
- Oliwa do smażenia i ocet do gotowania jajek
Jajka z jogurtem, czyli po turecku
Sos jogurtowy do jajek po turecku przygotowujemy z lekkim wyprzedzeniem. Jogurt łączymy z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, sokiem i skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.
Aby ugotować jajka w koszulkach, doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz, by nie bulgotała w garnku . Dodajemy dwie łyżki octu. Na wodę delikatnie kładziemy wybite jajka – najlepiej nie wrzucać ich prosto ze skorupek, ale wlewać np. z małej filiżanki . Każde jajko gotujemy ok. 3 minuty, by żółtko nie było ścięte. Po wyjęciu odsączamy je z wody.
Na osobnej patelni podsmażamy masło przyprawione chili, czosnkiem i szczyptą soli . Masło najpierw będzie się pienić, a następnie zacznie przypalać. Kiedy całe się wyszumi, gasimy pod nim palnik.
Do płytkiej miseczki wykładamy jogurt, a na nim układamy po jednym jajku w koszulce. Całość skrapiamy palonym masłem i posypujemy posiekaną dymką. Serwujemy z podpieczonym lub świeżym chlebem.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki, jajek ani mleka oraz zapiekankę z mięsem mielonym .