Smakosze.pl Przepisy Żaden rosół i pomidorowa. Wiosenna szczawiowa bije je na głowę
canva/13-Smile

Żaden rosół i pomidorowa. Wiosenna szczawiowa bije je na głowę

17 kwietnia 2023

Wiosenna zupa szczawiowa z pewnością znajdzie wielu amatorów. Wprowadzi nowe nuty smakowe do codziennego menu i przyjemnie orzeźwi. Warto przygotować ją ze świeżych liści szczawiu, które można kupić lub znaleźć nawet teraz.

Przepis na zupę szczawiową z jajkiem

Kwaśna, orzeźwiająca i sycąca potrawa z świeżych, zielonych liści skusi nawet wybrednych. Jeśli mamy gotowy bulion, jej przygotowanie będzie niemal ekspresowe. Warto skosztować tej wiosny.

Składniki:

  • 1 duży pęczek szczawiu
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 niezbyt duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • pół średniego selera
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 15 g masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 10 g mąki pszennej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Przynieś ze spaceru i dorzuć do mięsa. Nigdy nie jadłeś tak aromatycznego gulaszu

Jak przygotować zupę szczawiową? Przepis jest prosty

Warzywa korzeniowe starannie szorujemy, po czym obieramy je. Wkładamy do większego garnka i zalewamy bulionem. Wrzucamy też ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średniej mocy palnika do czasu, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie myjemy szczaw. Osuszamy go i siekamy.

Masło topimy na patelni i smażymy na nim szczaw, co chwilę mieszając. Przenosimy go do garnka z zupą i dalej gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę wsypujemy do śmietany, mieszamy. Wlewamy chochlę zupy z garnka i hartujemy śmietanę.

Gdy uzyskamy masę bez grudek, przelewamy ją powoli do szczawiowej. Chwilę jeszcze gotujemy, rozprowadzając zaprawę w płynie. Na koniec danie doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem.

Jak podać zupę szczawiową?

Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem oraz ziemniakami z wody. Niektórzy też serwują je z dodatkiem jaja w koszulce . Warto spróbować obu wersji i wybrać swoją ulubioną.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smakowite zupy. Szczególnie polecamy przysmak z pokrzywy . Być może skusi was też bardziej klasyczna opcja, czyli zupa z botwiny .

Zupa szczawiowa jest znakomita.png
canva/minadezhda
Są tanie i odżywcze. Polacy jednak wciąż omijają ten rodzaj mięsa
Zaczęło się o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Ceny tych produktów przyciągną wielkie tłumy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy