Przynieś ze spaceru i dorzuć do mięsa. Nigdy nie jadłeś tak aromatycznego gulaszu
Dorzuć młode pędy sosny do gulaszu wieprzowego, a rewelacyjnie podkreślisz jego smak. Danie jest również niezwykle aromatyczne. Wystarczy, że wiosną wybierzesz się na spacer. Nie ma lepszego dodatku wieprzowiny i wołowiny.
Ze spaceru przyniesiesz najlepszy dodatek do gulaszu wieprzowego
Młode pędy sosny pojawiają się zwykle na przełomie kwietnia i maja. Najczęściej wykorzystywane są do przyrządzania domowych syropów i nalewek. Mało kto wie, że możemy dodać je również do dań głównych, w tym gulaszu.
Pędy sosny zrywamy wyłącznie z drzewek samosiewek, które rosną na wolnej przestrzeni. W ten sposób nie uszkadzamy upraw leśnych. Pędy zrywamy delikatnie, żeby nie zniszczyć igieł i nie połamać gałęzi.
Gulasz z dodatkiem pędów sosny jest niezwykle aromatyczny. Mięso pachnie lasem, jest soczyste, miękkie i smakuje wybornie. Do gulaszu dodajmy również jałowiec i miód pitny. Nie ma lepszego pomysłu na wiosenny obiad.
Pędy sosny wzmacniają nie tylko smak i aromat potraw. Wykazują działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Wzmacniają odporność, łagodzą bóle gardła, chrypę i kaszel. Ponadto wzmacniają koncentrację, działają rozkurczowo i przeciwzapalnie.
Zaczęło się o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Ceny tych produktów przyciągną wielkie tłumyPrzepis na gulasz wieprzowy z sosną
Składniki:
- 500-600 g karkówki lub szynki wieprzowej
- 4-5 pędów sosny bez igieł
- 2 cebule
- mąka
- 50 ml miodu pitnego trójniak
- 2 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki zimnego masła
Jak zrobić aromatyczny gulasz na obiad?
Mięso pokrój w plastry, rozbij delikatnie tłuczkiem i pokrój na mniejsze kawałki. Każdą porcję oprósz mąką i przesmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano, przełóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulkę.
Dodaj mięso, liście laurowe, pędy sosny, ziele angielskie, jałowiec. Wlej 300 ml gorącej wody i duś pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie gotowe, wlej miód pitny i gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso przełóż na talerz. Do sosu dodaj 2 łyżki masła i gotuj, aż się roztopi. Na patelnię ponownie przełóż wieprzowinę, całość wymieszaj. Gulasz podaj np. z ziemniakami i surówką, smacznego.
Dawniej Polacy gotowali na nich rosół. Dziś wzdrygamy się na sam widok. Wywar był jeszcze smaczniejszy i zachwycał aromatem. Katarzyna Dowbor podzieliła się domowym przepisem na syrop z mniszka. Nie uwierzysz, jakie ma zastosowanie.