Smakosze.pl Przepisy Żaden twaróg z dżemem. To nadzienie do naleśników na słodko smakuje mi 100 razy bardziej
Fot. Canva/DAPA Images

Żaden twaróg z dżemem. To nadzienie do naleśników na słodko smakuje mi 100 razy bardziej

21 czerwca 2024

Naleśniki często goszczą na moim stole. Jednak teraz robię je z nadzieniem, które zachwyca smakiem. Lepszego nigdy nie jadałam, dlatego polecam każdemu najlepszy przepis na naleśniki.

Naleśniki z najlepszym nadzieniem

Naleśniki uwielbiam i mogę jeść je w dosłownie każdym wydaniu. Sposób wytrawny sprawia, że zajadam się tym daniem. Przepadam też za naleśnikami na słodko. Jednak odkąd poznałam najlepszy przepis na naleśniki, tylko w ten sposób je przyrządzam. Tajemnicą ich doskonałego smaku jest wyborne nadzienie.

Czegoś tak pysznego nigdy nie jadłam. Dlatego teraz naleśniki z masą z orzechów włoskich, z dodatkiem rodzynek i cukru waniliowego mogę jeść na okrągło . Delikatna konsystencja i orzechowy smak mogą każdego uzależnić. Polecam najlepszy przepis na naleśniki.

orzechy
Fot. Canva/Slatan
Nikt nie wierzy, że robię te paszteciki sam. Wystarczy kilka składników, wykonanie jest banalne

Jak zrobić naleśniki z masą orzechową?

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleko
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek mleka
  • cukier waniliowy

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia nadzienia. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. W rondelku rozpuść masło, dolej do niego mleko, dołóż mielone orzechy włoskie, cukier puder i waniliowy . Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 10 minut.

Jednocześnie cały czas mieszaj masę. Potem zdejmij ją z ognia, dołóż odsączone rodzynki i znów wymieszaj. Teraz zajmij się ciastem naleśnikowym . Do miski przesiej mąkę, rozbij dwa jajka i rozdziel białka od żółtek. Do przesianej mąki dodaj 1 całe jajko i 2 żółtka. Dolej wodę z mlekiem i zmiksuj.

Naleśniki, które rozpływają się w ustach

Teraz białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Wlej jeszcze olej i daj szczyptę soli. Składniki dokładnie połącz i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Naleśniki powinny uzyskać złoty kolor. Po usmażeniu posmaruj je orzechowym nadzieniem i zwiń w rulony.

Możesz posypać je cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Takie naleśniki są obłędnie pyszne, dlatego wypróbuj najlepszy przepis na to danie . Zachwytów nad nim nie będzie końca. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto z malinami i truskawkami. Podawaliśmy przepis na idealne ciasto na pierogi.

naleśniki
Fot. Canva/LenaKozlova

Źródło: mojegotowanie.pl

Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"
Podsmażam, zawijam w ciasto i wkładam do piekarnika. Nikt nie przejdzie obok tego deseru obojętnie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy