Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażam, zawijam w ciasto i wkładam do piekarnika. Nikt nie przejdzie obok tego deseru obojętnie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.06.2024 17:04

Podsmażam, zawijam w ciasto i wkładam do piekarnika. Nikt nie przejdzie obok tego deseru obojętnie

ciasto francuskie
Fot. YouTube/cookrate.polska

Masz ochotę na smakowity deser? W takim razie zrobisz go szybko z ciasta francuskiego. Owoce zawinięte w ciasto kuszą smakiem i efektownie prezentują się na stole. Każdy łasuch taki deser zje z przyjemnością. Zdziwisz się, jakie to proste.

Deser z ciasta francuskiego prosty i pyszny

Marzy ci się coś pysznego? W takim razie pora przygotować deser. Użyj ciasta francuskiego, jabłek, miodu i cynamonu. Te składniki sprawią, że z łatwością wyczarujesz rewelacyjny smakołyk. 

Delikatny i rozpływający się w ustach przysmak zachwyci każdego łasucha. Dlatego polecam ten znakomity przepis. Kilka składników, niewiele pracy w kuchni i deser z jabłek i ciasta francuskiego jest gotowy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto francuskie
Fot. YouTube/cookrate.polska
W końcu mam przepis na idealne ciasto na pierogi. Wystarczy zmienić 1 składnik, różnicę czuć od razu

Jak zrobić deser z ciasta francuskiego i jabłek?

Składniki na ciasto:

  • 400 g jabłek antonówek lub szara reneta
  • 350 g ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Składniki na masę:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie deseru zacznij od rozłożenia ciasta francuskiego w blasze, tak by wystawały jego końce. Jabłka ze skórką pokrój w cienkie cząstki i podsmaż na patelni. Wsyp cukier, cynamon i dodaj miód. Wymieszaj składniki i smaż na średnim ogniu 20 minut.

Następnie przełóż je do blachy wyłożonej ciastem francuskim. Na ogień wstaw garnek z mlekiem, wsyp cukier, dodaj aromat waniliowy i dodaj budyń, wcześniej rozpuszczony w szklance mleka. Składniki cały czas mieszaj i podgrzewaj. Gdy masa zgęstnieje, zalej nią jabłka w cieście. 

Deser, który pokocha każdy łasuch

Teraz zawiń końce ciasta francuskiego do wewnątrz blachy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 35 minut. Gotowy deser oprósz cukrem pudrem i od razu podawaj. Delikatne ciasto z półpłynnym środkiem pełnym pysznych jabłek zachwyca smakiem. 

Taki smakołyk dosłownie rozpływa się w ustach. Wyczuwa się w nim miód, cynamon i wanilię. Deser rewelacyjnie wygląda na stole, a każdy, kto go spróbuje, prosi o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak poradzić sobie z turkuciem podjadkiem w ogrodzie. Podawaliśmy babciny przepis na syrop z czarnej porzeczki. 

deser
Fot. YouTube/cookrate.polska

Źródło: YouTube/cookrate.polska

Zdjęcia: screen YouTube/cookrate.polska