Nikt nie wierzy, że robię te paszteciki sam. Wystarczy kilka składników, wykonanie jest banalne
Te pomysłowe paszteciki mogą zastąpić tradycyjne, serwowane z barszczem. Mogą też być samodzielnym obiadem. Są łatwe do odgrzania, sycące i niezwykle szybkie w przygotowaniu.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Użycie ciasta francuskiego do pasztecików to dla nas nic nowego. W wielu domach przyrządza się je na przykład z mięsa rosołowego. W tym nietradycyjnym przepisie używamy zaś surowego mięsa mielonego. Odpowiednio nacięte, kulki takie kwitną w piekarniku, zmieniając się w apetyczne kwiatuszki.
Ciasto francuskie jest tu, jak zawsze, sprzymierzeńcem szybkiego posiłku. Kupujemy je w gotowych arkuszach, świetnie przechowuje się w lodówce, a nawet można je zamrozić. W ten sposób coś, co kiedyś było wykwintnym popisem szefów kuchni, staje się ratunkiem każdej gospodyni.
Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"Zapiekane mięsne bułeczki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Niektórzy użytkownicy zwracają tam uwagę, że dobrze jest podsmażyć mięso przed zaklejeniem takich bułeczek. Inaczej albo ciasto francuskie spędzi za dużo czasu w piekarniku, albo mięso będzie niedopieczone. To jednak zależy od kilku czynników i można wypróbować obu wersji.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 100 g mozzarelli w kostce
- Sól, pieprz, rozmaryn, suszony czosnek
Paszteciki w kształcie kwiatuszka
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso. Przyprawiamy je do smaku i smażymy, aż przestanie być różowe. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy na 9 kwadratów. Z kostki mozzarelli wykrawamy 9 mniejszych kostek, o boku ok. 1,5-2 cm. Na każdy arkusik ciasta francuskiego nakładamy po 2 łyżki mięsnego farszu.
W środku farszu umieszczamy po kosteczce sera. Zawijamy ciasto, zmieniając placki w woreczki i formujemy równe kulki. Te układamy na papierze do pieczenia i dokładnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie od góry wykonujemy w cieście promieniste nacięcia na osiem części.
Bułeczki wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto francuskie, kurcząc się, otworzy farsz i uformuje w koronę. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na duszonego kurczaka i idealne ciasto na pierogi.