To najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i malinami. Żałuję, że wcześniej go nie znałem
Sezon na truskawki i maliny w pełni. Dlatego zrób z nich przepyszne i nieskomplikowane ciasto. Jego smak podbije podniebienia wszystkich domowników, a ty nie będziesz mogłaś się nadziwić, że nie wpadłaś na to wcześniej. Przepis jest banalnie prosty.
Doskonałe ciasto na lato
Przełom wiosny i lata jest najlepszym czasem dla kuchni. Właśnie wtedy pojawiają się młode warzywa, a przede wszystkim owoce, których wszyscy są tak bardzo spragnieni i których wyczekiwali przez całą zimę. Przepisów na ich wykorzystanie można mnożyć w nieskończoność.
Jednym z najlepszych jest ten na kruche ciasto z truskawkami i malinami. Ciasto, jakie z niego wychodzi, smakuje obłędnie. Kiedy go odkryłem, dziwiłem się, że nie wpadłem na to wcześniej, bo to bardzo łatwy sposób. Przekonasz się o tym, sprawdzając przepis umieszczony w dalszej części artykułu.
Ogórki wkładam do słoików i zalewam musztardą. To hit zimy, ale większość znika latem przy grilluSezonowe owoce i kilka składników
Smak tego obłędnego i lekkiego deseru bierze się przede wszystkim ze wspomnianych owoców sezonowych. Dlatego zadbaj, aby zarówno truskawki, jak i maliny były świeże i soczyste. Potrzebne będą także produkty na ciasto. Wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na poniższej liście. Przygotuj je wszystkie, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Mała Cukierenka, która znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 200 g malin
- 350 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przepis na owocowe ciasto
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj sypkie składniki, a następnie dodaj starte na dużych oczkach tarki masło. Wlej cztery żółtka i za pomocą miksera lub ręcznie wyrób ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich umieść w folii spożywczej i zamroź ją.
Drugą rozwałkuj na cienki placek i umieść go w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Spód ciasta piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20 minut. W tym czasie przygotuj owocowe nadzienie.
Oczyszczone i umyte truskawki przekrój i przełóż do miski. Dodaj umyte maliny oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki. Kiedy owoce będą obsypane mąką, wyłóż je na upieczonym spodzie. Zmrożony kawałek ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki i powstałymi wiórkami obsyp wierzch. Równomiernie je rozprowadź. Ciasto piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia, a następnie krój na kawałki i częstuj najbliższych. Sprawdź, dlaczego nie warto wyrzucać ogonków czereśni oraz poznaj smaczny przepis na ogórki.