Żaden wirek. Ten banalny trik sprawia, że jajka w koszulkach zawsze się udają
Uwielbiasz jajka w koszulkach, ale rzadko wychodzą ci idealnie? Wypróbuj ten sprawdzony trik, a przekonasz się, że gotowanie poszetowych jajek, nigdy nie było prostsze. Sposób opiera się na wykorzystaniu jednego, prostego przyrządu kuchennego.
Jajka w koszulkach są najtrudniejsze
Można się spierać o to, czy jajecznica powinna być bardziej płynna, czy może jednak bardziej ścięta. To samo dotyczy gotowanych jajek. Jedni wolą, kiedy żółtko jest lejące a inni, kiedy pozostaje twarde. Sytuacja jest zupełnie inna w przypadku jajek w koszulkach. Tutaj wszystko wydaje się skomplikowane. W dobrze ugotowanych jajkach w koszulkach żółtko zawsze musi być płynne i otoczone przez dobrze ścięte białko.
Właśnie to jest największą trudnością podczas przygotowywania tych jajek. Wielu zadaje sobie pytanie – jak osiągnąć płynne żółtko i ścięte białko? No i jeszcze, żeby to pierwsze było dokładnie zamknięte w tym drugim. Na szczęście istnieje jeden, nieskomplikowany trik, który ułatwi ci to zadanie. Dowiesz się o nim z dalszej części artykułu.
Gotuj z tym przyrządem
Klasyczna metoda gotowania jajek w koszulkach polega na doprowadzeniu wody do wrzenia. Następnie wlewa sie ocet, by przyśpieszyć ścięcie białka i intensywnie miesza się w garnku łyżką, aby stworzyć tak zwany wirek. W jego środek wbija się jajko i czeka do momentu ścięcia się białka.
Dla amatora to bardzo trudna, wręcz skomplikowana metoda. Nie ma się, co dziwić, że jajko może nie wyjść, albo wychodzi nieładnie. Na szczęście istnieje prosty trik, z którym te jajka udadzą się na pewno. Wystarczy, że masz w swojej kuchni sitko. Jajka w koszulkach na sitku wychodzą idealnie – białko wokół żółtka się ścina, a żółtko pozostaje płynne. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak to zrobić.
Jak ugotować jajka z sitkiem?
Na początek wlej do garnka sporą ilość wody. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz ogień. Wsyp odrobinę soli i wlej dwie łyżki octu, najlepiej owocowego.
Sitko umieść w garnku. Jego krawędzie mają, opierać się na krawędziach garnka, a samo sito ma być zanurzone w wodzie. Kiedy woda będzie bulgotać, wlej jajko na sitko. Gotuj je przez 3 minuty. Po tym czasie wyłów je i gotowe. Jajko jest równe, nieposzarpane i doskonale ścięte na zewnątrz a płynne w środku. Podaj je na śniadanie (możesz położyć je na grzance, posypać szczypiorkiem) i zachwyć swoją rodzinę idealnie ugotowanym jajkiem w koszulce. Sprawdź, jaką roślinę warto zbierać w lesie oraz poznaj metodę na malowanie pisanek .