Smakosze.pl Przepisy Żadna fasolka po bretońsku. Węgierska smakuje 100 razy lepiej
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Żadna fasolka po bretońsku. Węgierska smakuje 100 razy lepiej

5 listopada 2024

Fasolkę po bretońsku wszyscy dobrze znamy. Jednak teraz warto przyrządzić ją po węgiersku. Danie smakuje papryką, syci i pełne jest doskonałego mięsa oraz pysznych warzyw. Jesienią trudno o lepszą potrawę.

Fasolka po węgiersku nasyci i rozgrzeje

Co ugotować, gdy za oknem zimno i szybko zapada zmrok? Długie jesienne wieczory umili nam pyszne i rozgrzewające danie . Wiele osób gotuje fasolkę po bretońsku . Jednak znacznie smaczniejsza jest fasolka po węgiersku. Takie danie będzie jak znalazł, gdy na zewnątrz chłodno i wietrznie.

Fasolka po węgiersku smakuje paprykowo i nie brakuje w niej boczku, wołowiny i oczywiście fasoli. Do tego cebula, marchewka, papryka i sos pomidorowy. Całość wychodzi, że palce lizać. Dlatego warto poznać przepis na fasolkę po węgiersku. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Damian kuchnia od kuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

fasolka po węgiersku
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Dino znów poszło na całość. Wielka obniżka cen cukru i mięsa

Jak ugotować fasolkę po węgierku?

Składniki:

  • ½ kg fasoli Jaś
  • 800 g wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 papryki
  • 2 pędy selera naciowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 ½ łyżeczki soli

Przygotowanie dania zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Zostawiamy ją na noc. Następnie rano odlewamy z niej wodę, potem wsypujemy ją do czystej wody. Do garnka wrzucamy liście laurowe, nie przykrywamy pokrywką, bo będzie powstawać dużo piany.

Podczas gotowania pianę zbieramy z powierzchni. Fasolę gotujemy do miękkości . Teraz zajmiemy się warzywami. Kroimy je wszystkie w kostkę i przekładamy do miski. Potem oczyszczamy z błon wołowinę. Mięso kroimy w kostkę. Rozgrzewamy smalec, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dokładamy boczek i podsmażamy.

Fasolka po węgiersku o wyrazistym smaku

Następnie dodajemy wołowinę, wsypujemy paprykę słodką wędzoną i mieszamy. Dalej podsmażamy i wsypujemy pieprz . Po chwili dokładamy koncentrat pomidorowy i dalej podsmażamy. Teraz dodajemy wszystkie warzywa i dalej smażymy.

Za moment podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 40 minut . Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolę. Składniki mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Danie podajemy z pajdą świeżego chleba. Pisaliśmy o tym, jak ugotować danie dzięki, któremu schudniemy. Polecaliśmy sposób na gołąbki bez gotowania kapusty.

fasolka po węgiersku
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Weź jabłka, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ten deser jest lepszy niż szarlotka
Moja mama je tę sałatkę i chudnie. Sąsiadki błagają ją o ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy