Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Z tą zupą kilogramy lecą w dół. Świetna do odchudzania i trzymania linii
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.11.2024 16:46

Z tą zupą kilogramy lecą w dół. Świetna do odchudzania i trzymania linii

Zupa ziemniaczana
fot. youtube.com / Przepisy Joli

To proste danie z pulpetami to świetna dietetyczna zupa na redukcję nadmiaru kilogramów. Włączona do diety, pomoże utrzymać figurę, nie rezygnując z kondycji na co dzień. Dzięki podobnym przepisom łatwiej odchudzać się z głową.

Dietetyczna zupa

Zupy to nie tylko świetne, rozgrzewające danie na co dzień. To także doskonałe wsparcie diety. Są sycące, dzięki czemu skutecznie gaszą apetyt. Wygotowując warzywa do płynu uzupełniamy też nasz jadłospis o błonnik, który reguluje pracę układu wydalniczego.

Zupa z ziemniakami, kilkoma innymi warzywami i chudym mięsem jest przy okazji pełnowartościowym daniem. W przeciwieństwie do różnych diet-cudów, taka zupa z pulpetami może więc stanowić normalny obiad, i to na kilka dni. Można się też podzielić nim z rodziną, która, nawet jeśli nie przyłącza się do naszego dietetycznego wysiłku, zje ją ze smakiem.

zupa warzywna

Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

Zupa z pupletami

Warto przygotować garnek takiej zupy od razu na kilka dni. Odgrzewa się ją łatwo, a kiedy czeka w pogotowiu w lodówce, można sięgnąć po nią ilekroć najdzie nas głód, i zaspokoić go dietetycznym daniem.

Składniki

  • 300 g mięso mielonego z indyka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól, pieprz, liście laurowe

Zupa kartoflana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je wodą, dodajemy 2-3 liście laurowe i gotujemy. W tym czasie formujemy z mięsa pulpety i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut.

Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło. Dodajemy listki tymianku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy marchewkę i dusimy. Po kolejnych kilku minutach przenosimy zawartość patelni do garnka z ziemniakami i pulpetami.

Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez ok. 10 minut, do miękkości. Na kilka minut przed końcem, próbujemy i ewentualnie dosalamy, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też sposób na parzenie kapusty na gołąbki i przepis na surówkę w stylu chińskim.

zupa z warzywami