Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.11.2024 15:38

Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

główka kapusty
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

O tym sposobie na przygotowanie kapusty na gołąbki mówi się od czasu do czasu. Jednak co innego o nim słyszeć, a co innego – zobaczyć. Oto jak bez bałaganu zmiękczyć liście przed faszerowaniem.

Gołąbki bez bałaganu

Przygotowanie gołąbków bywa pracochłonne. Do najgorszych aspektów należy zabawa z liśćmi kapusty, by nie pękały podczas zawijania. Parzenie, odcedzanie, osuszanie – wszystko to zajmuje czas, a także, cenne w wielu kuchniach, miejsce na blacie.

Alternatywą jest parzenie kapusty w jej własnej wilgoci. Najlepiej zrobić to w mikrofalówce. W końcu urządzenie to działa tak, że podgrzewa wodę już zawartą w potrawach, robi więc dokładnie to, czego potrzebujemy.

wykrawanie głąba
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
Tanie mięso, napakowane żelazem. Polacy totalnie pomijają go w mięsnym

Kapusta na gołąbki

Ten sposób pokazał na swoim kanale Damian, występujący jako Kuchnia od kuchni. Oto jak w praktyce wygląda proces parzenia kapusty na gołąbki w mikrofalówce. Kapusty takiej można potem użyć w każdym przepisie, także w „leniwych” gołąbkach z posiekanymi liśćmi dodanymi do farszu.

Niektórzy polecają, by kapustę przed parzeniem owinąć w folię. Dzięki niej woda podgrzeje się szybciej i będzie krążyć wewnątrz naszej główki. Damian pokazuje jednak, że nie jest to konieczne. Myje za to kapustę przed umieszczeniem w kuchence, a wcześniej, oczywiście, wykrawa głąb.

Kapusta parzona na gołąbki

Kapustę wkładamy otworem po głąbie do dołu. Na mocy kuchenki 650 W gotujemy ją przez 5-6 minut. Następnie obracamy główkę wycięciem do góry i ustawiamy kolejne 5 minut.

Po takim czasie liście powinny już odchodzić bez problemu. Kuchenki są różne, więc jeśli te z wierzchu jeszcze mocno się trzymają, po prostu wydłużamy czas o kilka minut, pilnując, by nie rozgotować kapusty. Zaś jeśli liście w środku okażą się twarde, można gotować je w mikrofalówce jeszcze przez 2-3 minuty już po zdjęciu z główki.

Wypróbuj też przepisy na rosół na kurzych łapkach i sałatkę jarzynową z zapomnianym warzywem.

rozkład kapusty
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni