Smakosze.pl Przepisy Żadna kapusta. Najlepszego colesława zrobisz z innego warzywa
canva/stockfotocz

Żadna kapusta. Najlepszego colesława zrobisz z innego warzywa

3 maja 2023

Surówkę colesław uwielbia wielu smakoszy. Od czasu do czasu warto ją urozmaicić. Prostym i smacznym pomysłem jest zastąpienie kapusty kalafiorem. Surowe warzywo o białych różyczkach jest przyjemnie chrupiące i świetnie pasuje do znanej kompozycji. Spróbujecie?

Przepis na wybornego colesława z kalafiora

Zaledwie 3 warzywa i smakowity sos wystarczą, by wyczarować niesamowity dodatek do niemal każdego obiadu. Przygotowanie niecodziennej wersji colesława jest niemal ekspresowe.

Składniki:

  • 1 niewielki  kalafior
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała cebula

Składniki na sos:

  • 60 maślanki lub gęstego jogurtu
  • 25-40 g majonezu, np. wegańskiego
  • 15-20 ml soku z cytryny
  • 15-20 ml jasnego octu winnego,
  • 20 g cukru pudru
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Zapomnij o chlebie tostowym. Pyszne tosty zrobisz z innego składnika

Jak zrobić smacznego colesława? Podstawcie na kalafior

Zaczynamy od starannego oczyszczenia i umycie kalafiora. Warzywo sprawnie dzielimy na różyczki i ścieramy je na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z umyta i obraną marchewką. Warzywa wrzucamy do miski i dodajemy posiekaną cebulę.

Wybrany nabiał łączymy z dodatkami, uzyskując gładki, pozbawiony grudek sos. Polewamy nim warzywa , a po wymieszaniu i przykryciu miski wstawiamy colesława do lodówki na 1-2 godziny.

Wskazówka: korzystając z nabiału sojowego i proponowanego majonezu z aquafaby uzyskamy wegańską wersję surówki, która z pewnością spodoba się także osobom z nietolerancją laktozy.

Jak podać colesława z kalafiora?

Surówka colesław z kalafiora idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu oraz dań z grilla. Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem kalafiora. Szczególnie polecamy pyszną wersję pieczoną z dodatkiem curry — ożywi niejeden posiłek. Być może skusi was też prosty patent na znakomitą roślinną alternatywę mięsnych steków , przygotowaną z plastrów tego warzywa.

Colesław z kalafiora w sam raz do grilla.png

Lara Gessler doradza, co warto podać na komunię. Ten wybór zadziwia
Czym różni się mniszek od mlecza? Jeden ma potężne właściwości, drugi jest trujący
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy