Żadna kapusta. Najlepszego colesława zrobisz z innego warzywa
Surówkę colesław uwielbia wielu smakoszy. Od czasu do czasu warto ją urozmaicić. Prostym i smacznym pomysłem jest zastąpienie kapusty kalafiorem. Surowe warzywo o białych różyczkach jest przyjemnie chrupiące i świetnie pasuje do znanej kompozycji. Spróbujecie?
Przepis na wybornego colesława z kalafiora
Zaledwie 3 warzywa i smakowity sos wystarczą, by wyczarować niesamowity dodatek do niemal każdego obiadu. Przygotowanie niecodziennej wersji colesława jest niemal ekspresowe.
Składniki:
- 1 niewielki kalafior
- 1 średnia marchew
- 1 mała cebula
Składniki na sos:
- 60 maślanki lub gęstego jogurtu
- 25-40 g majonezu, np. wegańskiego
- 15-20 ml soku z cytryny
- 15-20 ml jasnego octu winnego,
- 20 g cukru pudru
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smacznego colesława? Podstawcie na kalafior
Zaczynamy od starannego oczyszczenia i umycie kalafiora. Warzywo sprawnie dzielimy na różyczki i ścieramy je na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z umyta i obraną marchewką. Warzywa wrzucamy do miski i dodajemy posiekaną cebulę.
Wybrany nabiał łączymy z dodatkami, uzyskując gładki, pozbawiony grudek sos. Polewamy nim warzywa , a po wymieszaniu i przykryciu miski wstawiamy colesława do lodówki na 1-2 godziny.
Wskazówka: korzystając z nabiału sojowego i proponowanego majonezu z aquafaby uzyskamy wegańską wersję surówki, która z pewnością spodoba się także osobom z nietolerancją laktozy.
Jak podać colesława z kalafiora?
Surówka colesław z kalafiora idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu oraz dań z grilla. Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem kalafiora. Szczególnie polecamy pyszną wersję pieczoną z dodatkiem curry — ożywi niejeden posiłek. Być może skusi was też prosty patent na znakomitą roślinną alternatywę mięsnych steków , przygotowaną z plastrów tego warzywa.