Żadna konfitura z róży. Teraz do pączków dodaje się takie nadzienie
Pączki to obok faworków nieodłączna część Tłustego Czwartku. Ich obecność w ten dzień jest wyjątkowa. Wtedy możemy pozwolić sobie na zjedzenie większej ilości słodyczy, po to w końcu jest ten dzień, aby bez wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi smakołykami. Rodzajów pączków jest dużo, z różą, z dżemem czy z czekoladą. Natomiast tym razem mamy do zaproponowania przepis na pączki, który spowoduje, że częściej będziecie myśleć o Tłustym Czwartku.
Pączki pistacjowe do zrobienia w domu
Pączki pistacjowe to świetna odskocznia od tych już nam dobrze znanych. Rozpływające, ukryte w środku smakołyka nadzienie sprawi, że będziecie je robić częściej niż tylko na Tłusty Czwartek . Przede wszystkim można je bez problemu zrobić w domu. Aby wyszły satysfakcjonujące, należy oczywiście starannie przygotować nasze nadzienie , a także zadbać o to, aby pączki nie chłonęły dużo tłuszczu . Zobacz, jak to zrobić.
Domowe pączki z nadzieniem pistacjowym
Pączki z nadzieniem pistacjowym to z pewnością konkurencja dla tych tradycyjnych . Aby je przygotować, będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 duże jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła, roztopionego
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki rumu
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 300 g gotowego kremu pistacjowego
- lukier
- pistacje do dekoracji pączków
Jak zrobić pączki pistacjowe?
W pierwszej kolejności przesianą mąkę mieszamy w jednej misce z drożdżami . Następnie dodajemy jajko, dwa żółtka, cukier, sól, rum oraz mleko. Obecność rumu sprawi, że nasze pączki będą chłonęły mniej tłuszczu. Wyrabiamy ciasto i pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabianie powinno potrwać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia .
Po tym czasie jeszcze przez dosłownie chwilkę wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 35 minut w celu wyrośnięcia. Po upływie tego czasu pączki smażymy w głębokim oleju przez 3 minuty z każdej strony. Temperatura oleju powinna wynosić 175 stopni Celsjusza . Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.
Należy zwrócić uwagę na to, że nasze nadzienie to musi być gotowy krem pistacjowy , nie pasta pistacjowa. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i nadziewamy nasze pączki . Możemy je udekorować cukrem pudrem lub lukrem, ewentualnie innymi dodatkami.
Zobacz, jak zrobić szybki obiad z trzech składników . Sprawdź przepis na pyszny deser .