Smakosze.pl Przepisy Żadna maślanka i kefir. Najlepsze racuchy wychodzą na tym nieoczywistym składniku
Canva/PingPong Cat, Getty Images

Żadna maślanka i kefir. Najlepsze racuchy wychodzą na tym nieoczywistym składniku

25 stycznia 2024

Maślanka, kefir, śmietanka – jakiś produkt nabiałowy jest podstawą placków tego typu, które są wspaniałą przekąską i pomysłem na świetny podwieczorek. Jednak nowy składnik odchudza to danie i dodaje mu niezwykłego posmaku.

Placuszki na podwieczorek – nieco inaczej

Podawane same czy z jabłkami – jak w tym przepisie, placuszki tego typu są świetnym podwieczorkiem. Sycące, a jednocześnie pyszne jak deser, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Jednak kefir albo maślankę, których zazwyczaj używamy do stworzenia tych małych kulinarnych arcydzieł, można zastąpić całkiem nowym składnikiem. Ostatnio w naszych sklepach zawrotną karierę robi bowiem skyr – islandzki jogurt ze zsiadłego mleka .

Racuchy
fot. Pilecka / CC-by-SA / Commons
Dodałam do smalczyku aromatyczny składnik i zachwyciłam rodzinę. Jest hitem w moim domu

Skyr – dietetyczny dodatek do racuchów

Choć występuje także w formie pitnej, zwykły skyr cechuje się niezwykłą jak na jogurt gęstością. Rzut oka do składu pozwala też ocenić, że jest niezwykle zdrową postacią produktu mlecznego. Na dużą skalę wytwarza się go przeważnie z mleka odtłuszczonego.

Jest więc wersją light jogurtu , a do tego skyr naturalny zawiera stosunkowo mało cukrów. Jest to oczywiście laktoza – cukier naturalnie występujący w mleku. Warto sięgać po skyr często – tak jak w tym przepisie.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 ml skyru naturalnego
  • 1 jajko
  • Łyżeczka aromatu lub cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka cukru
  • 15 ml oleju
  • Na placuszki z jabłkami: dwa duże jabłka

Placuszki ze skyru – przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz jajek, proszku do pieczenia i mąki mieszamy dokładnie w misce na jednolitą masę. Dodajemy po trochę mąki i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Kiedy ciasto będzie gotowe, dodajemy je do niego i mieszamy. Gotową masę smażymy partiami na rozgrzanym oleju i wykładamy na ręcznik papierowy , żeby wypił nadmiar tłuszczu.

Wypróbuj także przepis na niecodzienne placki ziemniaczane oraz naleśniki nadziewane mascarpone .

Placki na patelni

Obtaczam ziemniaki w tej mieszance i wkładam do rękawa. W tej wersji nie mają sobie równych
Przestałam kupować sos pieczeniowy w sklepie. Robię go sama z kilku składników
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy