Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.01.2024 15:07

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

placki ziemniaczane
Canva/JackF

Placki ziemniaczane czarują chrupkością i pysznym smakiem. Dodaj do nich to warzywo, a lubiane danie stanie się jeszcze smaczniejsze. Gdy spróbujesz takich placków, to już nigdy ich nie zrobisz w inny sposób.

Placki ziemniaczane doskonałe nie tylko na obiad

Placki ziemniaczane są jednym z najbardziej ulubionych dań każdego smakosza. Chrupkość i smak, który śni się po nocach, to niewątpliwe zalety tej popularnej potrawy. Z jakimi dodatkami ją robisz? Zwykle do placków ziemniaczanych dodaje się cebulę i jada z gulaszem, sosami, czy kwaśną śmietaną.

Jednak ja robię placki ziemniaczane z bardzo zdrowym warzywem korzeniowym. Do tego dania ścieram chrzan, który podkręca smak placków i słynie ze swojego działania antynowotworowego. Do tego pomaga w problemach trawiennych, zwalcza przeziębienie, katar oraz kaszl. Placki ziemniaczane z chrzanem potrafią naprawdę zdrowo uzależnić, dlatego zrób je w swojej kuchni. 

placki ziemniaczane
Canva/ArtStudio Images
Obierz marchewki i wrzuć do wrzątku, ten przepis to hit. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Jak zrobić placki ziemniaczane z chrzanem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od umycia, obrania i starcia na tarce o drobnych oczkach ziemniaków. Odciśnij je i pozbądź się nadmiaru wody. Przełóż do miski, a skrobię dołóż do ziemniaków. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. 

Zetrzyj też korzeń chrzanu i dodaj do pozostałych składników. Dosyp mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju. Placki ziemniaczane z chrzanem powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane z chrzanem zachwycają wyrazistym smakiem

Placki są bardzo chrupiące i mają intensywny smak. To dzięki dodatkowi startego chrzanu, który sprawia, że placki smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Warto je podać z odrobiną kwaśnej śmietany. Do placków ziemniaczanych z chrzanem pasuje też gulasz i wszelkie sosy.

Takie danie będzie idealne na obiad lub na ciepłą kolację. Odkąd poznałam ten przepis, to placki ziemniaczane robię tylko z dodatkiem chrzanu. Ten pyszny i zdrowy składnik odpowiada też moim domownikom. Takie placki ziemniaczane cieszą się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso z kapustą kiszoną na obiad. Radziliśmy jak przyrządzić pożywne śniadanie z jajek i pomidorów. 

placki ziemniaczane
Canva/DredK