Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Placki ziemniaczane czarują chrupkością i pysznym smakiem. Dodaj do nich to warzywo, a lubiane danie stanie się jeszcze smaczniejsze. Gdy spróbujesz takich placków, to już nigdy ich nie zrobisz w inny sposób.
Placki ziemniaczane doskonałe nie tylko na obiad
Placki ziemniaczane są jednym z najbardziej ulubionych dań każdego smakosza. Chrupkość i smak, który śni się po nocach, to niewątpliwe zalety tej popularnej potrawy. Z jakimi dodatkami ją robisz? Zwykle do placków ziemniaczanych dodaje się cebulę i jada z gulaszem, sosami, czy kwaśną śmietaną.
Jednak ja robię placki ziemniaczane z bardzo zdrowym warzywem korzeniowym. Do tego dania ścieram chrzan, który podkręca smak placków i słynie ze swojego działania antynowotworowego. Do tego pomaga w problemach trawiennych, zwalcza przeziębienie, katar oraz kaszl. Placki ziemniaczane z chrzanem potrafią naprawdę zdrowo uzależnić, dlatego zrób je w swojej kuchni.
Obierz marchewki i wrzuć do wrzątku, ten przepis to hit. Żałuję, że nie znałam go wcześniejJak zrobić placki ziemniaczane z chrzanem?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 10 cm korzenia chrzanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od umycia, obrania i starcia na tarce o drobnych oczkach ziemniaków. Odciśnij je i pozbądź się nadmiaru wody. Przełóż do miski, a skrobię dołóż do ziemniaków. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce.
Zetrzyj też korzeń chrzanu i dodaj do pozostałych składników. Dosyp mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju. Placki ziemniaczane z chrzanem powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane z chrzanem zachwycają wyrazistym smakiem
Placki są bardzo chrupiące i mają intensywny smak. To dzięki dodatkowi startego chrzanu, który sprawia, że placki smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Warto je podać z odrobiną kwaśnej śmietany. Do placków ziemniaczanych z chrzanem pasuje też gulasz i wszelkie sosy.
Takie danie będzie idealne na obiad lub na ciepłą kolację. Odkąd poznałam ten przepis, to placki ziemniaczane robię tylko z dodatkiem chrzanu. Ten pyszny i zdrowy składnik odpowiada też moim domownikom. Takie placki ziemniaczane cieszą się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso z kapustą kiszoną na obiad. Radziliśmy jak przyrządzić pożywne śniadanie z jajek i pomidorów.