Smakosze.pl Przepisy Żadna szczawiowa, ta zupa bije ją na głowę. Dziś mało kto o niej pamięta
fot. Canva

Żadna szczawiowa, ta zupa bije ją na głowę. Dziś mało kto o niej pamięta

24 maja 2024

Miejmy nadzieję, że tryumfalny powrót zup z chwastów to wynik naszego sięgania do kulinarnych korzeni, a nie dowód na ubożenie społeczeństwa. Jak by jednak nie było, nie tylko szczawiowa zyskuje na popularności. Rozwijają się także jej konkurentki, w tym taki zapomniany przysmak.

Zupa z chwastów

Zupa szczawiowa nie jest niczym nowym, choć z pewnością kwalifikuje się jako danie tzw. kuchni ubogiej albo zupa z chwastów. Szczaw przecież czasem łatwiej zebrać niż kupić, rośnie wszędzie i naprawdę spełnia definicję chwastu. Jadalnych produktów tego typu jest jednak więcej.

Nie mówimy tu też o czosnku niedźwiedzim , którego zbieranie w Polsce jest zakazane. Wyjątkiem są pewne regiony, gdzie – ze specjalnym zezwoleniem i przy zachowaniu zasad – można raczyć się dziką wersją tego specjału. Do łask jednak wraca także pokrzywa .

młode liście pokrzyw
fot. Canva
Układam truskawki na patelni i zalewam ciastem. Ostatnio to mój ulubiony deser

Zdrowa i smaczna pokrzywa

Pokrzywa w postaci pitnej nie budzi kontrowersji i łatwo ją kupić jako gotową wersję do zaparzania. Gorzej ze świeżą wersją na zupy i sałatki. Boimy się jej zapewne dlatego, że parzy.

Jednak odpowiednio przygotowana roślina ta jest bezpieczna, a przy tym wyjątkowa w smaku . Drobne pęcherzyki ze szczypiącym kwasem są umocowane od dołu liści. Jeśli zbierzemy ją w rękawiczkach i rękami przeciągniemy po liściach , powinny łatwo popękać i uczynić roślinę niegroźną. Następnie liście wyparzamy.

Składniki

  • 3 garści młodych liści pokrzywy
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 50 ml oleju
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Gotujemy zupę pokrzywową

Pokrzywę zebraną na dziko kładziemy na kartce białego papieru , który wywabi z niej robaki. Następnie płuczemy w gorącej wodzie i siekamy niezbyt drobno.

Marchewkę, pietruszkę kroimy w półplasterki, a seler i cebulę w drobną kostkę. Składniki przysmażamy w garnku na odrobinie oleju. Kiedy zrobią się miękkie, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrzywę . Zalewamy wodą – ok. 2 litrów. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.

Pod koniec gotowania hartujemy śmietanę. Jeśli użyjemy jej roślinnego odpowiednika, zupa będzie w całości wegetariańska. Śmietanę rozrobioną z 2-3 łyżkami zupy dolewamy z powrotem do garnka . Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę warto zaserwować z jajkiem na twardo.

Wypróbuj też przepisy na napar z morwy i ogórki kiszone z niezwykłym dodatkiem .

zupa pokrzywowa
fot. Canva
„Brygady tygrysa” wzięły się za kontrole w całym kraju. Rumuńskie ziemniaki sprzedawano jako polskie
Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ugotowane jajka. Ten przepis zaskakuje każdego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy