Smakosze.pl Przepisy Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbki
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbki

19 kwietnia 2023

Gołąbki można zrobić szybciej, niż myślicie. Wybierając młodą kapustę, z łatwością przyrządzicie je na patelni — tak, jak pokazał Tomasz Strzelczyk. Obyło się bez zapiekania czy długiego gotowania.

Przepis na znakomite gołąbki z patelni

Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Tomasz Strzelczyk właśnie ją wybrał do zrobienia gołąbków. Nie piekł ich i nie gotował — po prostu usmażył, uprzednio panierując. Wyszły znakomicie.

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnych kasz
  • świeże listki tymianku
  • 3 duże jaja
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Całe życie źle kroiłaś kalafiora. Mistrz kuchni zdradził najlepszy patent

Jak przygotować gołąbki z patelni?

Zaczynamy od ugotowania mieszanki kasz w osolonym wrzątku. Wody w garnku powinno być tyle, by nad ziarnami była 1,5-centymetrowa warstwa płynu. Gdy nieco zwiększy objętość, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, by „doszła”. Siekamy cebulę oraz czosnek. Pieczarki ścieramy na tarce o większych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej — będziemy na nim zrumieniać grzyby. Gdy znacznie już się zredukują, wrzucamy cebulę oraz tymianek. Smażymy, a po chwili także czosnek, sól i trochę świeżo zmielonego pieprzu.

Kapustę sparzamy, uprzednio usuwając głąb. Zawartość patelni łączymy z kaszami. Dodajemy też najmniejsze, wewnętrzne liście kapusty , po uprzednim ich posiekaniu. Doprawiamy, jeśli to konieczne.

Farszem wypełniamy pozbawione nerwów liście, formując gołąbki. Panierujemy je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Jak podać gołąbki z patelni?

Wewnątrz kapusty znajduje się sycący farsz, więc danie nie wymaga dodatków. Jeśli chcemy, je urozmaicić można na talerzu położyć sałatkę z pomidorkami lub sos pomidorowy — będą pasowały do tej kompozycji smakowej.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy wersję z ziemniakami i boczkiem . Koniecznie spróbujcie też bardziej tradycyjnej odsłony w wykonaniu siostry Anieli .

Gołąbki mogą być smażone na patelni.png
canva/alisafarov

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tylko 64% mięsa, chrząstki i azotyn sodu. Dietetyk ostrzega przed tymi parówkami
Wsyp mąkę do ketchupu i wymieszaj. Po chwili padniesz z wrażenia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy