Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbki
Gołąbki można zrobić szybciej, niż myślicie. Wybierając młodą kapustę, z łatwością przyrządzicie je na patelni — tak, jak pokazał Tomasz Strzelczyk. Obyło się bez zapiekania czy długiego gotowania.
Przepis na znakomite gołąbki z patelni
Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Tomasz Strzelczyk właśnie ją wybrał do zrobienia gołąbków. Nie piekł ich i nie gotował — po prostu usmażył, uprzednio panierując. Wyszły znakomicie.
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 400 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g dowolnych kasz
- świeże listki tymianku
- 3 duże jaja
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować gołąbki z patelni?
Zaczynamy od ugotowania mieszanki kasz w osolonym wrzątku. Wody w garnku powinno być tyle, by nad ziarnami była 1,5-centymetrowa warstwa płynu. Gdy nieco zwiększy objętość, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, by „doszła”. Siekamy cebulę oraz czosnek. Pieczarki ścieramy na tarce o większych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej — będziemy na nim zrumieniać grzyby. Gdy znacznie już się zredukują, wrzucamy cebulę oraz tymianek. Smażymy, a po chwili także czosnek, sól i trochę świeżo zmielonego pieprzu.
Kapustę sparzamy, uprzednio usuwając głąb. Zawartość patelni łączymy z kaszami. Dodajemy też najmniejsze, wewnętrzne liście kapusty , po uprzednim ich posiekaniu. Doprawiamy, jeśli to konieczne.
Farszem wypełniamy pozbawione nerwów liście, formując gołąbki. Panierujemy je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Jak podać gołąbki z patelni?
Wewnątrz kapusty znajduje się sycący farsz, więc danie nie wymaga dodatków. Jeśli chcemy, je urozmaicić można na talerzu położyć sałatkę z pomidorkami lub sos pomidorowy — będą pasowały do tej kompozycji smakowej.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy wersję z ziemniakami i boczkiem . Koniecznie spróbujcie też bardziej tradycyjnej odsłony w wykonaniu siostry Anieli .
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA