Smakosze.pl Przepisy Żadne jabłka. W czerwcu Strzelczyk dodaje do racuchów zupełnie inny owoc
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Żadne jabłka. W czerwcu Strzelczyk dodaje do racuchów zupełnie inny owoc

9 czerwca 2024

Tomasz Strzelczyk zaprezentował doskonały przepis na racuchy. Przygotowywane cierpliwie, na zaczynie drożdżowym, mają jeszcze jeden atut. Dobrze znane jabłka zastępujemy tu sezonowymi owocami.

Racuchy z truskawkami

Drożdżowe racuchy z owocami to klasyka śniadań na słodko, ale klasykę tę realizujemy przeważnie dodając do nich jabłka . Tomasz Strzelczyk ma na to inny pomysł. Jabłka, które są właściwie owocem całorocznym, można zostawić sobie na zimę. W sezonie owocowym sięgamy po owoce sezonowe. W tym wypadku truskawki.

Takie racuchy to świetny pomysł na śniadanie w sezonie, kiedy truskawki kuszą nas na każdym rogu , a ich cena spada do nawet kilku złotych za kilogram. Są też świetnym pomysłem na zagospodarowanie truskawek wątpliwej urody ale niewątpliwego smaku. Skoro nie nadają się do serwowania saute, z pewnością świetnie sprawdzą się w racuchach.

wykładanie ciasta na patelnię
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka

Racuchy Strzelczyka

Jest mnóstwo przepisów na racuchy, ale ten Strzelczyka nie idzie na skróty. Przygotowujemy je na zaczynie ze świeżych drożdży . To właśnie dzięki temu placuszki są tak puszyste i pyszne.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko i 1 dodatkowe żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g twarogu
  • 180 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli, cukier puder do dekoracji i masło klarowane do smażenia

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże i zasypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy w rondelku, a ciepłym zalewamy drożdże i dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 10 minut , by wystartował.

Do miski z zaczynem dodajemy jajko z dodatkowym żółtkiem i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony twaróg, rozgniatamy go widelcem, a następnie rózgą. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dodajemy do ciasta. Na końcu, partiami, dodajemy mąkę. Przyprawiamy ciasto cukrem waniliowym i szczyptą soli dla podbicia smaku.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z ciastem . Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Racuchy nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Strzelczyk poleca, by łyżkę moczyć w naczyniu z gorącą wodą, wtedy łatwiej nakładać nią ciasto. Racuchy smażymy na niewielkim ogniu, przewracając, by były złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na blok galaretkowy jak w PRL-u i ciasto sodowe na bazie dżemu .

racuchy na patelni
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Kładę herbatniki i wlewam tę pyszną masę. Taki deser jest hitem w moim domu
Zalej na noc ziarna kawy wodą. Latem ten napój jest niezastąpiony
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy