Żadne kiszone, żadne musztardowe. Najlepsze ogórki wychodzą w tej zalewie
Zapomnij o klasycznych kiszonych. Wypróbuj ogórki z przepisu, który znajdziesz poniżej. Pomysłowa zalewa gwarantuje doskonały smak warzyw. Wystarczy połączyć kilka prostych składników.
Ogórki, jakich jeszcze nie jadłeś
Ogórki kojarzą się z letnimi przysmakami, po które tak chętnie sięga wielu z nas . Sama zajadam się ogórkami małosolnymi, lubię też te kiszone i te w różnych zalewach. Jednak polecam też ogórki, które mają wyrazisty smak. Wychodzą, jak trzeba dzięki temu prostemu przepisowi.
Ogórki przyrządzam w zalewie, którą robię z ketchupu i czosnku . Dodaje też natkę pietruszki, przyprawy, a efekt jest pyszny. Ogórki zachwycają wyrazistym i nieco ostrym smakiem . Zrobisz je dzięki recepturze, którą znajdziesz na kanale YouTube Zarażeni pasjami. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ogórki w zalewie z ketchupu i czosnku?
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
Składniki na zalewę:
- 200 g czosnku
- 300 ml pikantnego ketchupu
- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
- 150 ml octu 10%
- 5 iści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
- 50 ml oleju
- natka pietruszki
Przygotowanie ogórków w zalewie zacznij od umycia małych i średnich ogórków. Zamocz je w wodzie na 30 minut. W tym czasie przygotuj zalewę ketchupową . Najpierw czosnek pokrój w plastry, ale możesz też użyć tarki. Potem do garnka wlej litr zimnej wody, dolej 150 ml octu 10%.
Wsyp szklankę cukru, łyżkę soli, dołóż przyprawy, a na koniec wlej ketchup. Dodaj pokrojony czosnek, wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i dołóż ją do zalewy. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w słupki. Gdy zalewa się zagotuje, to wlej ją do ogórków. Wymieszaj i wstaw jeszcze na gaz na 5 minut. Czosnek jeszcze bardziej zmięknie.
Ogórki ostre i pyszne przez cały rok
Na koniec wlej olej i wymieszaj składniki. Zalewa jest dość rzadka. Można dodać trochę koncentratu pomidorowego, aby stała się gęstsza . Ogórki w zalewie nakładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez 15 minut od momentu zagotowania.
Ogórki smakują znakomicie, są ostre i będą świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można dodać je do sałatek i surówek . Polecam każdemu przepis na ogórki w zalewie z ketchupu i czosnku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić młodą kapustę z dodatkami na obiad w upały. Podawaliśmy przepis na naleśniki na babcinym rarytasie.
Źródło: YouTube/ZARAŻENIPASJAMI
Zdjęcia: screen YouTube/ZARAŻENIPASJAMI