Smakosze.pl Przepisy Żadne kopytka. Te kluski są 100 razy lepsze, prawie wszyscy o nich zapomnieli
Screeny z filmów pochodzą z kanału arbuzazuza_ na TikToku

Żadne kopytka. Te kluski są 100 razy lepsze, prawie wszyscy o nich zapomnieli

29 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Jednak są jeszcze lepsze opcje. Zostały Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia? Dodaj do nich surowe, starte ziemniaki, jajko i mąkę. Gotowe golasy podaj z serem, cebulą i szczypiorkiem. Zapomniane danie zachwyci każdego smakosza.

Zapomnij o kopytkach. Golasy są jeszcze smaczniejsze

Kopytka robimy z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Pyszną alternatywą dla kultowej potrawy są golasy, czyli kluski z ugotowanych i surowych ziemniaków. Są proste w przygotowaniu, smaczne i chrupiące.

Golasy po ugotowaniu smażymy na maśle, dzięki czemu będą miały złocistą, chrupiącą skórkę i staną się jeszcze smaczniejsze. Kluski podajemy z przyrumienioną cebulą, posiekanym szczypiorkiem i serem.

Do golasów doskonale pasuje biały twaróg naturalny, kozi ser i bryndza. Koniecznie stwórz swój ulubiony zestaw. Danie jest pyszną propozycją na obiad dla całej rodziny. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału arbuzazuza_ na TikToku.

Nikt nie podaje chałki jak Maryla Rodowicz. Niewiarygodne co z nią robi

Przepis na kluski z surowych i gotowanych ziemniaków

Składniki na ciasto:

  • 500 g surowych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 400 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • duża cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • twaróg naturalny, bryndza lub kozi ser

Jak zrobić golasy na obiad? Danie zachwyci każdego

Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę. Surowe warzywa obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odlej nadmiar wody. Wsyp łyżeczkę soli, pieprz i wymieszaj. W misce wymieszaj surowe i ugotowane ziemniaki.

Wbij jajko, wsyp mąkę i wyrabiaj, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Masę podziel na 2 części i z każdej z nich zrób rulon. Podziel nożem tak, jak kopytka, odstaw. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną.

Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i przyrumień na maśle. Gotowe golasy przełóż na talerz. Oprósz zeszkloną cebulą, posiekanym szczypiorkiem i kawałkami ulubionego sera.

Magda Gessler zdradziła przepis na najlepsze ciasto na pierogi . Szukasz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków . Będą gotowe błyskawicznie.

Pracowała w McDonald's przez 2 lata. Zdradziła czego nigdy tam nie zamawiać
Całe życie źle kroiłeś paprykę. Ten patent powala na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy